19.3.2024. 22:26
0
Izrael zabranio šefu UNRWA-e ulazak u Pojas Gaze
Šef UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) Philippe Lazzarini i drugo osoblje UN-a trebali bi moći posjetiti područja djelovanja agencije, uključujući Gazu, rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta Vedant Patel.

Patel je rekao da ne može komentirati zašto Lazzariniju nije dopušten ulazak nakon što su UNRWA i Egipat rekli da je Izrael zabranio jučer šefu agencije za izbjeglice ulazak u Pojas Gaze.

"Stava smo da bi oni trebali moći posjetiti područja djelovanja UNRWA-e, uključujući i Gazu", rekao je Patel na redovnom brifingu za novinare u Washingtonu.

"Nastavit ćemo surađivati s vladom Izraela kako bismo brzo i učinkovito odobrili sve tražene vize za djelatnike UN-a i nevladinih organizacija", dodao je.

Patel je rekao da je slobodno kretanje međunarodnih radnika ključni dio humanitarnog odgovora u Gazi, gdje je stanovništvo na rubu gladi nakon što je Izrael pokrenuo vojnu operaciju kao odgovor na smrtonosne napade militanata Hamasa.

Washington, inače najveći donator UNRWA-e, pauzirao je financiranje agencije u januaru, nakon što je Izrael optužio 12 od 13.000 zaposlenika agencije u Gazi za sudjelovanje u napadima 7. oktobra.

SAD svejedno smatra da je humanitarni rad UNRWA-e neophodan.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.