31.3.2024. 7:36
0
Općinski izbori Turskoj: Može li AKP povratiti Ankaru i Istanbul?
Turci glasaju danas na opštinskim izborima u cijeloj zemlji fokusiranim na pokušaj predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da povrati kontrolu nad Istanbulom od glavnog rivala Ekrema Imamoglua, javio je Reuters.

Gradonačelnik Istanbula Imamoglu zadao je Erdoganu i njegovoj AK partiji najveći izborni udarac u dvije decenije vlasti svojom pobjedom na izborima 2019. godine.

Današnje glasanje sada bi moglo ojačati Erdoganovu kontrolu nad Turskom, ili signalizirati promjenu u podijeljenom političkom pejzažu velike ekonomije u nastajanju. Smatra se da pobjeda Imamoglua podstiče očekivanja da on postane budući nacionalni lider.

Biračka mjesta se otvaraju u 7 ujutro u istočnoj Turskoj, a na drugim mjestima glasanje počinje u 8 sati i završava se u 17 sati. Prvi rezultati se očekuju do 22 sata.

Ankete ukazuju na tijesnu utrku u Istanbulu, gradu od šestnaest miliona ljudi koji pokreće tursku ekonomiju, gdje je Imamogluov rival iz AKP-a Murat Kurum, bivši ministar.

Rezultati će vjerovatno biti djelimično oblikovani ekonomskim problemima izazvanim inflacijom od blizu 70%, te kurdskim i islamističkim glasačima.

Iako je glavna nagrada za Erdogana Istanbul, on također nastoji da osvoji glavni grad Ankaru. Oba grada je 2019. godine osvojila opozicija nakon što je prethodnih 25 godina bila pod vlašću njegove AKP.

Erdoganove izglede pomogao je raspad opozicionog saveza koji je porazio prošle godine, iako Imamoglu i dalje apeluje na glasače izvan njegove glavne opozicione Republikanske narodne partije.

Glasači glavne prokurdske stranke bili su presudni za Imamogluov uspjeh 2019. godine. Njihova stranka DEM ovoga puta postavlja svog kandidata u Istanbulu, ali se očekuje da će mnogi Kurdi ostaviti po strani partijsku lojalnost i ponovo glasati za njega.

Na pretežno kurdskom jugoistoku, DEM nastoji reafirmisati svoju snagu nakon što je država smijenila gradonačelnike prokurdskih stranaka nakon prethodnih izbora zbog navodnih veza s militantima.

Jedan od faktora koji djeluje protiv Erdogana je porast podrške Islamističkoj novoj partiji blagostanja zbog njenog tvrdokornog stava protiv Izraela u vezi sa sukobom u Gazi i nezadovoljstva postupanjem AKP-a s ekonomijom.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.