15.4.2024. 17:46
0
Saudijska Arabija i Emirati razmjenjivali podatke u presretanju iranskih dronova
FOTO: Goverment of Dubai media service
Wall Street Journal (WSJ) naveo je da su arapske zemlje (Saudijska Arabija i Emirati) tiho prosljeđivale obavještajne podatke o planovima napada Teherana.

"Arapske zemlje su otvorile svoj zračni prostor ratnim avionima, dijelile informacije o radarskom praćenju ili, u nekim slučajevima, dostavile vlastite snage u pomoć", rekli su dužnosnici za WSJ.

Operacija je bila kulminacija godina američkih napora da se sruše političke i tehničke prepreke koje su osujetile vojnu saradnju između Izraela i arapskih vlada.

Umjesto bliskoistočne inačice NATO saveza, SAD se fokusirao na manje formalnu regionalnu suradnju u području protuzračne odbrane kako bi otupio rastući arsenal bespilotnih letjelica i projektila u Teheranu - upravo ono oružje koje je prijetilo Izraelu u subotu.

Napori da se izgradi integrirani sustav protuzračne odbrane za regiju sežu decenijama unazad. Nakon godina pogrešnih početaka i minimalnog napretka, inicijativa je dobila zamah nakon Abrahamovog sporazuma iz 2020. uz posredovanje Trumpove administracije, kojim su uspostavljene službene veze između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.