21.4.2024. 8:30
0
Hiljade Izraelaca na antivladinim protestima pozivaju na nove izbore
Hiljade demonstranata izašlo je u subotu na ulice kako bi pozvali na nove izbore i zatražili višeakcija od izraelske vlade da vrati taoce iz Gazi, u posljednjoj rundi protesta protiv premijera Benjamina Netanyahua, javio je Reuters.

Protesti su nastavljeni dok rat u Gazi prolazi kroz sedmi mjesec i usred rastućeg bijesa zbog pristupa vlade prema 133 izraelska taoca koje još uvijek drži Hamas.

Istraživanja pokazuju da većina Izraelaca krivi Netanyahua za sigurnosne propuste koji su doveli o razornog napada Hamasovih boraca na zajednice u južnom Izraelu 7. oktobra. Izraelski premijer s najdužim stažom više puta je odbacio prijevremene izbore, koje bi, prema anketama javnog mnijenja, izgubio, rekavši da bi izbori usred rata samo nagradili Hamas.

„Ovdje smo da protestujemo protiv ove vlade koja nas vuče iz mjeseca u mjesec, prije 7. oktobra, nakon 7. oktobra. Nastavili smo da idemo u spiralu“, rekao je Yalon Pikman (58), koji je prisustvovao maršu u Tel Avivu.

Naoružani napadači predvođeni Hamasom zarobili su 253 osobe tokom napada 7. oktobra u kojem je poginulo oko 1.200 osoba. Neki taoci su oslobođeni u novembarskom primirju.

Netanyahu je obećao da će nastaviti izraelsku kampanju u Gazi,u kojoj je ubijeno više od 34.000 Palestinaca, sve dok svi taoci ne budu dovedeni kući i dok Hamas ne bude uništen.

Prošlosedmični napad na Izrael talasima iranskih dronova i projektila skrenuo je pažnju sa sukoba u Gazi, a za mnoge rođake preostalih talaca raste osjećaj da vrijeme ističe.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.