22.4.2024. 12:19
0
EU lideri pozivaju na sankcije protiv Irana i izraelskih doseljenika: “Moramo sankcionirati i one koji brane nasilne doseljenike”
FOTO: ilustracija
Europski lideri vanjskih poslova pozvali su u ponedjeljak na sankcije protiv Irana, kao i protiv izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove EU.
Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell rekao je da će ministri razgovarati o sankcijama Iranu, objašnjavajući kako se nada da će se “svi oni složiti” s “velikim paketom sankcija“, prenosi N1.

SAD je već proširio sankcije Iranu nakon što je lansirao više od 300 projektila i bespilotnih letjelica prema Izraelu u osvetničkom napadu za izraelski zračni napad na konzulat u Damasku.

Borrell je rekao da bi također trebalo razmotriti sankcije protiv “nasilnih doseljenika” na Zapadnoj obali.

Nasilje izraelskih doseljenika i trupa na Zapadnoj obali poraslo je tokom izraelskog rata u Gazi, što je dovelo do novih sankcija od strane SAD i EU.

Belgijski ministar vanjskih poslova Hadja Lahbib rekao je da će ministri razmotriti nove sankcije protiv Irana i da treba razmotriti sankcije protiv doseljenika sa Zapadne obale “kako ne bi patili od dvostrukih standarda“.

“Mislim da nije dovoljno sankcionirati nasilne doseljenike, moramo sankcionirati i one koji naoružavaju i brane nasilne doseljenike. Nemoguće je dopustiti da Palestinci budu raseljeni, istjerani iz svojih domova bez mogućnosti da se brane”, smatra Lahbib.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da sastanak pruža “priliku da pokažemo našu podršku Izraelu, zbog iranskog napada na Izrael, koji osuđujemo”.

“Važna stvar u ovom trenutku je pobrinuti se da se širenje dronova proizvedenih u Iranu može ograničiti”, rekao je Billstrom, dodajući da bi iranski opunomoćenici “trebali biti uključeni” u sankcije.
EU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.