20.6.2024. 12:44
0
Objavljen tekst sporazuma Sjeverne Koreje i Rusije
FOTO: AP
Sjeverna Koreja i Rusija su obećale pružiti jedna drugoj neposrednu vojnu pomoć u slučaju da jedna od njih bude napadnuta, prema tekstu sporazuma koji je u četvrtak objavio Pjongjang nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Istovremeno, Japan i Južna Koreja izrazili su zabrinutost zbog tog sporazuma, Bijela kuća još nije dala komentar, dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao kako pakt pokazuje da se autoritarne sile udružuju.

Nekoliko sati nakon što je Putin doputovao u svoje sljedeće odredište Vijetnam, sjevernokorejski državni mediji su objavili “Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu”, koji zapravo oživljava dogovor o uzajamnoj odbrani iz 1960-ih.

Sporazum, koji su Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potpisali u srijedu, predstavlja jedan od najznačajnijih poteza Moskve u Aziji u posljednjih nekoliko godina. Putin je prošlog mjeseca posjetio Kinu nedugo nakon što je peti put položio zakletvu za ruskog predsjednika.

“Bude li jednoj strani prijetila oružana invazija te se bude nalazila u ratnom stanju, druga strana će odmah iskoristiti sva dostupna sredstva kako bi pružila vojnu i drugu pomoć u skladu s članom 51. Povelje Ujedinjenih naroda i sa zakonima svake zemlje”, piše u četvrtom članu sporazuma, prenijela je Hina.

Član 51. UN-ove Povelje garantira pravo zemlje članice da individualno ili kolektivno postupa u samoodbrani.

Kim je ponovio Putinovu izjavu eksplicitno, povezujući njihovo jačanje veza s borbom protiv “hegemonističkih i imperijalističkih” politika zapada, a osobito SAD-a, uključujući njihovu podršku Ukrajini.

Nije jasno kako će sporazum utjecati na ruski rat protiv Ukrajine, piše Reuters.

Washington i Seul su sve više uznemireni produbljivanjem vojnih veza između Rusije i Sjeverne Koreje te su ih optužili za kršenje međunarodnog prava zbog trgovine oružjem koje Rusija koristi u Ukrajini.

Ukrajinski dužnosnici su rekli da su pronašli olupine sjevernokorejskih projektila u svojoj zemlji.

Rusija i Sjeverna Koreja poriču trgovinu oružjem.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.