6.7.2024. 17:38
0
Prvi javni nastup Fica nakon atentata: “Želim izraziti svoje divljenje prema mađarskom premijeru”
Slovački premijer Robert Fico je u svom prvom javnom nastupu, nakon pokušaja atentata na njega sredinom maja, pohvalio mađarskog premijera Viktora Orbana: "Da mi zdravlje dopušta, rado bih mu se pridružio." Publika je njegov 15-minutni govor pozdravila ovacijama.

Slovački premijer Robert Fico pojavio se u petak navečer prvi put u javnosti nakon napada sredinom maja te je u svom govoru pohvalio mađarskog premijera Viktora Orbana. Bude li ga zdravlje poslužilo, pridružit će mu se u njegovom posjetu Moskvi u petak, ustvrdio je.

“Želim izraziti svoje divljenje prema mađarskom premijeru jer je bez oklijevanja otputovao u Kijev i Moskvu”, rekao je Fico u govoru na svečanosti povodom blagdana slavenskih apostola Ćirila i Metoda. Kad bi mi zdravlje dopuštalo, rado bih mu se pridružio, rekao je u izjavama koje su sažele strane novinske agencije.

Orban je u petak razljutio čelnike EU-a i NATO-a kada je sam otputovao u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čija je zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. Prije toga, nedugo nakon što je preuzeo predsjedanje Vijećem EU, ranije ovaj je tjedan otišao i u posjet Kijevu.

Ni Mađarska, ni Slovačka pod vodstvom Orbana i Fica, koji se smatraju najbližim saveznicima Rusije u EU, ne žele vojno pomoći Ukrajini u obrani od ruske agresije. Što se tiče njegovih posjeta, Orban je rekao da je to bila misija okončanja rata. I on i Fico su za mirovne pregovore s Rusijom.

“Mirovnih pregovora i inicijativa nikad dosta”, rekao je u petak Fico, koji je u govoru u dvorcu Devin kraj Bratislave, među ostalim, kritizirao liberalnu ideologiju.

Bilo je to Ficovo prvo pojavljivanje u javnosti otkako je bio meta atentata 15. maja nakon sjednice Vlade i dugo se oporavljao od teških povreda nakon što upucan s nekoliko hitaca. Govor je održao stojeći, no prema pisanju francuske novinske agencije AFP, malo je izgubio na težini i glas mu je bio slabiji nego prije atentata. Publika je njegov 15-minutni govor pozdravila ovacijama.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.