20.7.2024. 15:11
0
Izraelci ponovo granatirali Pojas Gaze, među ubijenima lokalni novinar i njegova porodica
Izraelske snage granatirale su danas nekoliko područja širom Pojasa Gaze pri čemu je poginulo najmanje 30 Palestinaca, prema zdravstvenim zvaničnicima, dok su izraelski tenkovi napredovali dublje u zapadni i sjeverni dio grada Rafaha.

Među ubijenima su bili lokalni novinar Mohammad Abu Jasser, njegova supruga i dvoje djece, a poginuli su u izraelskom napadu na njihovu kuću na sjeveru priobalne enklave, rekao je bolničar, prenosi HINA.

Ured za medije vlade u Gazi, kojom upravlja islamistička organizacija Hamas, rekao je da se smrću Abu Jassera broj palestinskih medijskih djelatnika koje su od sedmog oktobra ubile izraelske snage popeo na 161.

Izraelski vojni napadi širom Gaze su prouzrokovali smrti 37 Palestinaca u protekla 24 sata i uništili nekoliko kuća. U zračnom napadu na višespratnicu u izbjegličkom kampu Al-Nuseirat u centru Pojasa Gaze nekoliko ljudi je ranjeno, uključujući dvoje lokalnih novinara, rekli su spasioci.

U Rafahu, gdje Izrael tvrdi da pokušava uništiti posljednje postrojbe Hamasovog oružanog krila, stanovnici su rekli da su tenkovi prodrli dublje u sjeverna područja grada i zauzeli vrh brda na zapadu usred žestokih borbi s borcima koje predvodi Hamas.

Vojska je kazala da su vojnici nastavili sa svojim djelovanjima u Rafahu, pri čemu su tokom proteklih dana eliminisali velik broj militanata u području Tel Al-Sultana na zapadnoj strani grada. U centralnoj Gazi, vojska je objavila da je upala u infrastrukturu militanata.

Izraelske oružane snage su također rekle da su pogodile objekt koji palestinski militanti koriste u Deir Al-Balahu u centru Pojasa Gaze, dodavši da militanti djeluju iz humanitarnog područja te su ih optužili da koriste civilnu zgradu i stanovništvo u vojne svrhe, što Hamas i druge grupe poriču kao laži radi opravdavanja izraelskih napada.

Napori za postizanje prekida vatre, koje predvode Katar i Egipat uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, zasad su propali zbog sporova između sukobljenih strana koje se međusobno optužuju za dovođenje do mrtve tačke.

(Ajdin B.)

IzraelGaza
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.