20.7.2024. 20:43
0
Izvještaj izraelskih sigurnosnih službi: Očekujemo da se nakon napada otvori aktivan front sa Hutima
Izraelski ministri su nakon napada Tel Aviva na Jemen informisani od sigurnosnih službi o mogućim potencijalnim odgovorima. U njihovom izvještaju se navodi da je Izrael očekivao otvaranje aktivnog fronta protiv Huta, ali da je važnije bilo odgovoriti na napad.

"Izrael priznaje i spreman je za činjenicu da se nakon napada otvori aktivan front protiv Huta, koji će dovesti do lanca odgovora. Međutim, u izboru između razmjenjivanja napada ili suzdržanosti u odnosu na šitsku osovinu, bolje je odgovoriti kako ne bi izgubili mogućnost odvraćanja od potencijalnih napada", navodi se izvještaju upućenom izraelskim ministrima.

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant rekao je da je Tel Aviv napao Hute u Jemenu kako bi poslao poruku nakon što je ubijen jedan izraelski državljanin u napadu Huta dronom.

"Jasan je značaj vatre koja trenutno gori u Al Hudaydahu i vidi se širom Bliskog istoka. Huti su nas napali preko 200 puta. Prvi put kada su naudili izraelskom državljaninu, mi smo ih udarili. I to ćemo učiniti na svakom mjestu gdje bude potrebno", rekao je Gallant.

Glasnogovornik izraelske vojske (IDF-a), kontraadmiral Daniel Hagari na konferenciji za novinare rekao je da se avion koji je učestvovao u napadu u Jemenu prije nekoliko trenutaka sigurno vratio u Izrael. Dodao je da je napad na Hute izveo sam Izrael. "Izrael očekuje da zemlje svijeta stoje na jednom frontu, to je zajednički međunarodni interes", rekao je Hagari.

Operacija IDF-a nazvana je "Duga ruka".

Kanal 12 je objavio da je visoki izraelski zvaničnik rekao njihovom reporteru da je smrtonosni napad Huta na Tel Aviv u petak "prešao sve crvene linije" i da su dani suzdržanosti završeni.

Bijeća kuća je saopćila da Sjedinjene Američke Države nisu bile uključene u operaciju napada u Jemenu.

"U potpunosti priznajemo pravo Izraela na samoodbranu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće za Times of Israel.

Kako je saopćio IDF u napadu su učestvovali lovci F-35, izviđački avioni i avioni za dopunu goriva koji su bili potrebni jer je cilj bio udaljen nekih 1.700 kilometara od Izraela.

(Erna H)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.