21.7.2024. 16:59
0
Kličko: Naredni mjeseci biće teški za Zelenskog, rizikuje političko samoubistvo
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko smatra da će predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski morati da raspiše referendum u vezi sa pitanjem postizanja mira, jer vjeruje da predsjednik ne može donijeti tako bolne i važne odluke samostalno, odnosno bez saglasnosti naroda.

Kličko je u intervjuu za „Korijere dela Sera“ ocijenio da bi izlaz za Zelenskog moglo biti formiranje vlade nacionalnog jedinstva, po ugledu na Izrael poslije napada Hamasa, ali je dodao da nije siguran da je predsjednik spreman da se odrekne centralizovane moći koju mu garantuje ratno stanje koje je na snazi od prvog dana ruske invazije.

„Zelenski je previše moći koncentrisao u svojoj kancelariji. Posljedica toga je da je parlament izgubio svaku relevantnu ulogu“, rekao je Kličko i dodao da se nikada ne smije zaboraviti da je Ukrajina demokratska država i da se bori da se odbrani od ruske diktature.

Prema njegovom mišljenju, bez obzira na to koji korak Zelenski preduzme, on rizikuje da izvrši političko samoubistvo.

„Narednih nekoliko mjeseci biće veoma teški za Vladimira Zelenskog. Da li da nastavi rat novim pogibijama i razaranjima ili da razmotri teritorijalni kompromis sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom? I, u ovom slučaju, kakav će pritisak doći iz Amerike ako (Donald) Tramp pobijedi? I kako da objasnimo da treba da se odreknemo dijelova naše teritorije koji su koštali života hiljada naših borbenih heroja? Kakav god potez da povuče, naš predsjednik rizikuje političko samoubistvo. Da se razumijemo, moramo da dobijemo rat, ali situacija je sve komplikovanija, zavisi od pomoći koja stiže od saveznika, bila bi noćna mora da se borimo još dvije godine“, ocijenio je Kličko.

Kličko je ponovio da je uvijek podržavao ratno stanje dok je ono služilo za nacionalnu mobilizaciju i obezbjeđivanje jedinstva, ali da Ukrajina mora sada da izbjegne da sve važne odluke budu povjerene samo predsjedniku.

Prema riječima Klička, on nije za nove izbore.

„Sada ih niko neće, pa ni predsjednikovi najkritičniji ljudi. Unutrašnja politička bitka može da počne tek kada se završi rat sa Rusijom. Današnji izbori bi samo Putinu išli na ruku, podijelili bi Ukrajinu i oslabili nas pred neprijateljem koji na sve načine pokušava da nas uništi“, kazao je Kličko.

Prema njegovim riječima, Putin govori o otvaranju za mir, ali u stvarnosti pokušava da okupira cijelu Ukrajinu i uvijek iznevjerava svoja obećanja.

„Putin se i dalje nada da može zauzeti Kijev. Međutim, ništa konkretno ne može da se desi prije američkih izbora. Sjedinjene Američke Države su osnovni partner, koji treba da garantuje sporazume sa Moskvom i svi žele da znaju ko će biti sljedeći predsjednik u Vašingtonu prije nego što donesu bilo kakav izbor“, ocijenio je Kličko.

Upitan da li se plaši Trampove pobjede, Kličko je rekao da će morati da se sarađuje sa njim ako bude izabran.

„Ono što se u Sjedinjenim Američkim Državama govori o Ukrajini prije glasanja biće veoma drugačije poslije izbora. Republikanska stranka je uvijek bila antiruska, ne vidim zašto bi sada podržavala (predsjednika Rusije Vladimira) Putina. Svi u Vašingtonu dobro znaju da ruska diktatura predstavlja opasnost za zapadna demokratska društva“, dodao je Kličko.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.