21.7.2024. 17:11
0
Izraelska vojska počela slati pozive za vojsku ultraortodoksnim Jevrejima
Izraelska vojska je danas uputila poziv za 1.000 pripadnika ortodoksnih Jevreja kako bi se ojačali redovi vojske, ali ovo bi moglo dodatno podstaći tenzije između vjerski nastrojenih i sekularnih Izraelaca, piše Reuters.

Vrhovni sud je prošlog mjeseca presudio da ministarstvo odbrane više ne može odobravati potpuna izuzeća jevrejskim studentima bogoslovije iz regrutne vojske. Taj aranžman je postojao otprilike od vremena kada je Izrael uspostavljen 1948. godine kada je broj ultra-ortodoksnih Jevreja, ili Hareda, bio mnogo manji.

Novoj promjeni politike protivile su se dvije vjerske stranke u vladi premijera Benjamina Netanyahua, stavljajući ozbiljan pritisak na desničarsku koaliciju kako se rat u Gazi nastavlja.

Vođe brzo rastuće ultraortodoksne zajednice kažu da prisiljavanje studenata bogoslovije da služe uz sekularne Izraelce, uključujući žene, rizikuje da uništi njihov identitet kao religioznih Jevreja. Neki rabini su pozvali svakoga u njihovoj zajednici ko dobije naredbu o pozivu da je spali.

Ipak, ne odbijaju svi Haredimi vojnu službu. Izraelske odbrambene snage (IDF) uspostavile su brojne jedinice za ultra-ortodoksne.

Određeni broj novih regruta ovih zajednica koji su već u sistemu koji nisu tražili izuzeće prijavljeni su na dužnost danas, iako su se nadali da će se postići kompromis.

“Ako želite da regrutujete Haredime, prvo naučite šta treba da uradite da biste regrutirali Haredima. Ne radite to na silu“, rekao je Netsach Cohen, 19, prije nego što je ušao u bazu za regrutovanje.

Drugi iz više religiozno nastrojenih zajednica rekli su da nikada ne bi pristali da služe vojsku.

“Onaj ko ne razumije vrijednost učenja ne može razumjeti zašto Haredi ne žele da budu regrutovani”, rekao je David Mizrahi, 22-godišnji student bogoslovije iz Jerusalima.

On smatra da će forsiranje ovog pitanja pogoršati spor.

Nakon prvog niza poziva, očekuje se da će u narednim sedmicama biti poslana daljnja obavještenja za početnih ukupno 3.000 ultra-ortodoksnih regruta.

Vlada još uvijek pokušava da donese zakon o vojnoj službi koji bi potencijalno stvorio ograničeni kompromis i riješio to pitanje prije nego što ugrozi stabilnost koalicije.

Međutim, s obzirom na to da se izraelske trupe i dalje bore u Gazi, više od devet mjeseci nakon napada na Izrael 7. oktobra pod vodstvom Hamasa i rastuće prijetnje ratom u Libanu, pritisak vojske i sekularnih Izraelaca da se proširi vojna služba je naglo porastao.

Izraelci su po zakonu obavezni da služe vojsku od 18 godina 24-32 mjeseca. Pripadnici izraelske arapske manjine od 21 posto uglavnom su izuzeti, iako neki služe vojsku.

(Ajdin B.)

GazaIzrael
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.