6.8.2024. 20:48
0
Hamas imenovao Yahyu Sinwara za novog lidera
Hamas je službeno imenovao Yahyu Sinwara za novog lidera političkog biroa ove grupe, nakon što je Ismail Haniyeh ubijen u Teheranu prošle sedmice, prenosi Al Jazeera.

Ranije danas se pojavila vijesti Al Arabiya kanal, pozivajući se na neimenovane izvore, da je za nasljednik Ismaila Hanije na čelu političkog krila Hamasa postavljen Muhammad Ismail Darwish,

Hamas je izabrao Mohameda Ismaila Darwisha, također poznatog kao Abu Omar Hassan, nakon što je Hanija ubijen u Teheranu prošle sedmice u napadu koji se pripisuje Izraelu.

Do rata, Hamas je održavao izbore svake četiri godine u Gazi, na Zapadnoj obali, izraelskim zatvorima i u inostranstvu, kako bi izabrao 15 ljudi u politički biro i njegovo vodstvo.

Rođen u Khan Yunisu u Pojasu Gaze, Sinwar se pridružio Hamasu kada je osnovan 1987. godine, u godini prve intifade ili ustanka.

On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima prije nego što je pušten 2011. godine u sklopu razmjene zatvorenika.

Sinwar, koji svoje kretanje krije u najvećoj tajnosti, nije se pojavljivao u javnosti od 7. oktobra i nalazi se na američkoj listi opasnih terorista.

Sinwar se smatra arhitektom napada 7. oktobra koji je pokrenuo trenutno ratno stanje u Gazi.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.