7.8.2024. 16:01
0
Katalonski lider se vraća u Španiju nakon sedam godina egzila
Katalonski separatistički lider Carles Puigdemont je danas najavio da će se nakon sedam godina egzila vratiti u Španiju gdje će vjerojatno biti uhapšen zbog pokušaja proglašenja nezavisnosti svoje regije 2017. godine.

Njegovo hapšenje i potencijalno pritvaranje prije suđenja moglo bi obnoviti napetosti u Kataloniji i naštetiti krhkoj vladajućoj koaliciji predvođenoj socijalistima koja ovisi o Puigdemontovoj stranci Junts u donošenju zakona.

Junts je podršku vladi premijera Pedra Sancheza uvjetovao zakonom o amnestiji koji je španjolski parlament odobrio u julu. On je omogućio Puigdemontov povratak iz Belgije poništivši pravne procese protiv stotina separatista koji su bili dio ilegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Međutim, španski Vrhovni sud prošli je mjesec presudio da se ta amnestija ne može odnositi na optužbu protiv Puigdemonta za pronevjeru te da stoga potjernica i dalje vrijedi. On usprkos tome želi biti u katalonskom parlamentu na zakletvi novoga lidera regije nakon izbora u jula na kojima je Puigdemont bio drugi.

Puigdemont je danas rekao da će se držati svoje riječi i da će u četvrtak biti u Barceloni. "Započeo sam svoj put povratka iz egzila", napisao je na platformi X, dodavši da će sudjelovati na sutrašnjoj sjednici na kojoj će čelnik Katalonije postati socijalist Salvador Illa, čime će završiti više od desetljeća duga vlast separatista.


Puigdemontovi simpatizeri planiraju se okupiti u četvrtak u Barceloni pred regionalnim parlamentom. Ni on ni stranka Junts ne žele otkriti je li on već ušao u Španiju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.