10.8.2024. 12:00
0
Pao grad u Kursku: Ušlo više od hiljadu ukrajinskih vojnika uz podršku tenkova i drugih oklopnih vozila
Rusija je u subotu rano ujutro uvela protuterorističke mjere u tri regije koje graniče s Ukrajinom, izvještavaju ruske novinske agencije.

Agencije su citirale regionalne guvernere ili Nacionalni antiteroristički odbor koji su poručili da će se posebni režim primijeniti na regiju Kursk, za koju Moskva kaže da se njezine snage bore protiv ukrajinskog prodora, te regije Belgorod i Brjansk.

Novinska agencija RIA piše da mjere uključuju moguće raseljavanje stanovnika, ograničenja prijevoza u određenim područjima, pojačano osiguranje oko osjetljivih mjesta i prisluškivanje telefonskih i drugih komunikacija. Ruske mjere uslijedile su nakon što su prije tri dana ukrajinske snage pokrenule veliku ofenzivu u regiji Kursk.

Na to je područje ušlo više od hiljadu ukrajinskih vojnika, uz podršku desetak tenkova i dvadesetak drugih oklopnih vozila. Podsjetimo, Rusija je još ranije proglasila izvanredno stanje na federalnoj razini, što pokazuje da se stvari u Kursku ne razvijaju prema željama Moskve. 

Štaviše, prema nekim podacima Ukrajinci su dosad zauzeli između 350 i 450 kvadratnih kilometara u oblasti Kursk, a ukrajinske snage tvrde i da su pod svoju kontrolu stavili i grad Sudža, što su potkrijepili fotografijama svojih vojnika iz zgrade Gazproma u tom važnom plinskom čvorištu.

Nadalje, obje strane tvrde da njihovi protivnici trpe velike gubitke u borbama koje se odvijaju u Kurskoj oblasti. Čini se gotovo sigurno da je Ukrajina, vjerojatno HIMARS-om, uništila konvoj ruskih vojnih vozila pri čemu je vjerovatno ubijeno nekoliko desetaka ruskih vojnika, a cijeli je događaj potkrijepljen s više prilično eksplicitnih snimki.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.