12.8.2024. 8:31
1
Monstrumi: Procurila snimka silovanja palestinskog zatvorenika od strane izraelskih vojnika
U javnosti je dospjela snimka s nadzorne kamere na kojoj se vidi kako izraelski vojnici u ozloglašenom zatvoru Sde Teiman siluju palestinskog zatvorenika.

Video prikazuje kako stražari u zatvoru u pustinji Negev, na jugu Izraela, izdvajaju zatvorenika, osumnjičenog borca Hamasa koji je zarobljen u Gazi, iz veće skupine koja leži na tlu.

Žrtvu potom odvode do zida, gdje je čuvari, koristeći se štitovima kako bi sakrili svoj identitet pred kamerom, siluju. Nakon incidenta je 29. jula uhapšeno je deset vojnika jedinice Force 100, piše Al Jazeera.

Dvojica vojnika su oslobođena na saslušanju na vojnom sudu 30. jula, a vojni tužilac je dodatno 4. augusta oslobodio još trojicu. Mada je cijeli slučaj potresao izraelsku zajednicu, neki su se, poput krajnje desnog izraelskog ministra financija, više obrušili na problem curenja snimke, a manje na samo silovanje.

"Zahtijevamo trenutačnu kaznenu istragu kako bi se pronašli oni koji su objavili video. Ova je snimka prouzročila ogromnu štetu vojsci, ali i ugledu Izraela", napisao je u četvrtak Bezalel Smotrich na x-u. Ministar odbrane Yoav Gallant poručio je da se istraga o ponašanju vojnika mora nastaviti, dodajući da se "čak i u vrijeme ljutnje, zakon odnosi na sve".

Itamar Ben-Gvir, krajnje desni ministar nacionalne sigurnosti, nazvao je pritvaranje vojnika "ništa manje nego sramotnim". Zatvorenik je hospitaliziran nakon onoga što izraelski mediji opisuju kao ozbiljno seksualno zlostavljanje. Imao je ozljede anusa zbog kojih nije mogao hodati.

BBC je prethodno razgovarao s medicinskim radnicima u bolnici postavljenoj u Sde Teimanu, koji su naveli da su zatvorenicima vezali oči, trajno ih vezali za krevete i tjerali ih da nose pelene, umjesto da imaju pristup toaletu.

U junu su izraelske novine Haaretz objavile tvrdnje doktora u Sde Teimanu da je dvojici zatvorenika izvršena amputacija nogu zbog ozljeda nanesenih lisicama. Tamošnji zatvorenici žalili su se novinarima i zvaničnicima Ujedinjenih naroda da su bili pretučeni i napadnuti. Izraelske odbrambene snage zanijekale su sustavno zlostavljanje.

Mnogi stanovnici Gaze koje je uhitila izraelska vojska pušteni su bez optužbi nakon ispitivanja. Amnesty International je u srpnju pozvao Izrael da ukine beskrajno pritvaranje Palestinaca iz Gaze.

Upozoravamo na uznemirujući sadržaj snimka.

IzraelGaza
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.