4.9.2024. 13:09
0
Ponovo uhapšena Greta Thunberg
Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg uhapšena je tokom propalestinskih protesta jutros u Kopenhagenu.

- Studenti protiv okupacije (propalestinska aktivistička skupina) i ja smo u upravnoj zgradi Sveučilišta u Kopenhagenu, napisala je Thunberg jutros u opisu videa koji je objavila na svom Instagramu.

- Pozvana je policija, nasilno je ušla u zgradu naoružana jurišnim puškama. Tjeraju nas, a mi samo pričamo, napisala je. 

Uz drugi video Thunberg je dodala: 

- Studenti su uhapšeni i upravo su odvedeni u stanicu.

Protesti u kampusu u znak podrške Palestincima rasplamsali su se širom svijeta u 11 mjeseci otkako je militantna skupina Hamas izvela napad u Izraelu, što je pak izazvalo smrtonosnu operaciju Izraelskih odbrambenih snaga u Gazi i na Zapadnoj obali.

Policija u Kopenhagenu rekla je da se oko 20 demonstranata okupilo na sveučilištu, a šest ih je uhapšeno, objavio je danski medij Ekstra Bladet.



Danska TV2 objavila je snimak privođenja Thunberg, koju su odveli u maricu. Policija nije potvrdila identitet nikoga od uhapšenih, ali glasnogovornik Studenata protiv okupacije rekao je Reutersu da je Thunberg zadržala policija.

U oktobru prošle godine izraelska vojska je kritizirala Thunberg nakon što je poslala poruku u kojoj podržava Palestince, nedugo nakon napada Hamasa. U decembru je Thunberg optužila Izrael za "ratne zločine" i "genocid", dok je izraelska ofanziva u Gazi jačala.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.