4.9.2024. 13:20
1
Izraelski dužnosnici potvrdili da Tel Aviv ne može nastaviti rat bez SAD-a
Pažnja svjetskih medija usmjerena je na eskalaciju protesta u Izraelu nakon što su u Pojasu Gaze pronađena tijela šest zarobljenika.

U svojim izvještajima navode da američka administracija pokušava rasplamsati bijes protiv premijera Benjamina Netanyahua, napominjući da pojedini dužnosnici potvrđuju da nastavak rata zavisi od podrške Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

The Washington Post predviđa da će se protesti građana protiv Netanyahua nastaviti nakon što je u svom nedavnom govoru insistirao na tome da se koristi isključivo vojna sila kako bi se zarobljenici vratili živi.

List navodi da je izraelska javnost nezadovoljna ponašanjem premijera, a citirao je i izjave pojedinih porodica zarobljenika koje kažu da su životi njihovih najmilijih važniji od nastavka rata.

The Jerusalem Post se također dotaknuo pitanja eskalacije neslaganja između Netanyahua i vojne institucije. “Premijer je u svom oštrom govoru u ponedjeljak opisao vojni establišment kao naivne ljevičare, optužujući ih za potcjenjivanje diplomatskog pritiska”, navodi list.

The Jerusalem Post ovakve Netanyahuove riječi o vojnom establišmentu i koridoru Philadelphi tumači kao “bijeg od pitanja vezanih za pogibiju šest zarobljenika”.

Francuska web stranica Mediapart u svojoj analizi navodi da izjava američkog predsjednika Joea Bidena kako Netanyahu ne čini dovoljno da vrati zarobljenike iz Gaze “zapravo potvrđuje razloge zbog kojih izraelski demonstranti iskazuju bijes”. Mediapart ističe da je val bijesa posebno usmjeren na Netanyahua, te da će njegova tvrdoglavost dodatno raspiriti gnjev demonstranata.

U britanskom listu The Times, kolumnistica Melanie Phillips navodi da je Netanyahuov problem u, kako je to nazvala, njegovom “moralnom kukavičluku”.

Dodala je da premijer mora priznati Izraelcima da su poraz Islamskog pokreta otpora (Hamas) i oslobađanje talaca (zarobljenika) dva kontradiktorna cilja, te da prvi neće biti postignut osim žrtvovanjem drugog. Napomenula je i to da se Izraelci moraju pripremiti za još težu patnju.

U tom kontekstu, novine Haaretz citirale su visoke dužnosnike u izraelskim zračnim snagama koji su rekli: “Izrael, posebno njegova avijacija, nije u stanju voditi svoj rat protiv Gaze više od nekoliko mjeseci bez američke podrške.”

List navodi da takva stvarnost zabrinjava izraelske vojne dužnosnike i tjera ih da razviju planove za lokalnu vojnu proizvodnju kako bi se smanjila ovisnost o američkom oružju. Haaretz također ističe da je Washington, uprkos svemu, poslao Izraelu nezapamćene količine oružja otkako je rat počeo, prenosi Aljazeera.

(Erna H.) 

SADIZRAEL
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.