4.9.2024. 17:41
0
SAD optužuju Rusiju za pokušaje miješanja u izbore
Administracija predsjednika Bidena planira u srijedu optužiti Rusiju za kontinuirani napor da utiče na predsjedničke izbore u SAD-u 2024. godine koristeći medije pod kontrolom Kremlja i druge online platforme za ciljanje američkih glasača dezinformacijama.

Očekuje se da će SAD u srijedu poduzeti niz koraka kako bi se suočili s naporima Kremlja, uključujući javnu osudu ovih akcija od strane Bijele kuće i najavu mjera Ministarstva pravde koje će ciljati prikrivenu rusku kampanju, reklo je šest izvora upoznatih sa situacijom za CNN.

RT, ruska državna medijska mreža, biće u fokusu američke objave, rekli su izvori. Američki zvaničnici vide ovu rusku medijsku mrežu kao ključni element propagandnih napora Kremlja.

Operacija ruskih dezinformacija provodi se putem glasova iz SAD-a i izvan SAD-a, kazala su četiri izvora.

Sve zajedno, ove akcije bile bi najznačajniji javni odgovor Bidenove administracije na navodne ruske operacije utjecaja koje ciljaju američke glasače. Nakon što su SAD prošlog mjeseca optužile Iran za pokušaj hakiranja i kampanje Donalda Trumpa i Joea Bidena, očekivane akcije u srijedu podsjetnik su da američki zvaničnici i dalje vide Rusiju kao istaknutu prijetnju stranog utjecaja na novembarske izbore, rekli su izvori.

U srijedu popodne, državni tužilac Merrick Garland će održati sastanak Radne grupe Ministarstva pravde za prijetnje na izborima, kojem će prisustvovati visoki lideri provođenja zakona, uključujući direktora FBI-a Christophera Wraya.

Još jedna ruska kompanija koju američki zvaničnici planiraju imenovati u srijedu je Social Design Agency, koju je Ministarstvo finansija već sankcionisalo zbog navodnog vođenja lažnih novinskih sajtova u Evropi u ime ruske vlade, rekli su tri izvora.

RT, nekada poznat kao Russia Today, vodi televizijske i online platforme širom svijeta koje promiču agendu Kremlja. Ministarstvo pravde prisililo je RT America da se registruje kao strani agent 2017. godine nakon što su američki obavještajni zvaničnici zaključili da je ta medijska mreža doprinijela naporima Rusije da se miješa u izbore 2016. godine.

Očekivane objave u srijedu bile bi drugi veliki napor Bidenove administracije u samo dva mjeseca da oslabi uticaj RT-a. U julu je Ministarstvo pravde optužilo jednog zaposlenika RT-a da je umiješan u šhemu koja je koristila mrežu od oko 1.000 naloga na društvenim mrežama kako bi se predstavljali kao stanovnici SAD-a i širili dezinformacije o ratu u Ukrajini i drugim temama. Američki zvaničnici optužuju Kremlj da je finansirao šhemu; glasnogovornik Kremlja negirao je optužbu.

CNN je zatražio komentar od RT-a u vezi s očekivanim objavama SAD-a. Ova medijska mreža je ranije ismijavala optužbe SAD-a da djeluje kao ruski agent utjecaja.

Sve veći broj stranih operativaca pokušava da utiče na izbore u SAD-u od aktivnosti Rusije 2016. godine, koje su uključivale hakiranje Demokratskog nacionalnog komiteta i curenje dokumenata s ciljem podrivanja predsjedničke kampanje Hillary Clinton.

Na izborima 2024. godine, navodna iranska primjena slične šheme hakiranja i curenja informacija koju je Rusija koristila 2016. godine, drži američke zvaničnike u stanju pojačane pripravnosti. U junu je grupa iranskih hakera povezana s vladom uspješno ciljala Trumpovu kampanju, ukrala interne dokumente kampanje i podijelila ih s novinskim organizacijama. Hakeri su provalili u email račun dugogodišnjeg Trumpovog saveznika Rogera Stonea kako bi ciljali osoblje kampanje, izvijestio je CNN.

Ali američki zvaničnici također pažljivo prate Kinu, za koju američki zvaničnici i privatni stručnjaci kažu da koristi veliki broj online naloga za ciljanje američkih glasača. Kineski lider Xi Jinping rekao je američkom predsjedniku Joeu Bidenu da Kina neće ometati predsjedničke izbore u SAD-u 2024. godine kada su se dvojica lidera susrela u novembru prošle godine, izvijestio je CNN ranije.

Međutim, svaki strani ili domaći pokušaj da se izazove razdor tokom američkih izbora i oblikuju mišljenja glasača ne mijenja činjenicu da je proces glasanja vrlo teško ometati i da je zaštićen slojevima odbrambenih mjera. Nema dokaza o uspješnim naporima – bilo stranim ili domaćim – da se američki izbori okrenu promjenom broja glasova.

Procjenjuje se da će 97% registriranih glasača na izborima 2024. godine glasati u nadležnosti koja ima potvrđen papirni zapis – što doprinosi transparentnosti glasanja, rekla je Jen Easterly, direktorica Američke agencije za cayber sigurnost i infrastrukturu, novinarima ove sedmice.

"Infrastruktura za izbore nikada nije bila sigurnija," rekla je Easterly.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.