4.9.2024. 20:17
0
Pucnjava u školi u SAD-u: Četiri osobe poginulo, 30 povrijeđeno
FOTO: wsb
Prema izvorima iz organa reda, vjeruje se da je najmanje četiri osobe poginulo, dok je približno 30 ljudi povrijeđeno u pucnjavi u srednjoj školi Apalachee u Winderu, Georgia.

Ipak, nije jasno koliko od tih povreda su posljedica ranjavanja vatrenim oružjem.

Osumnjičeni, koji je u dobi školskog uzrasta, je u pritvoru, ali nije jasno da li je ta osoba zaista pohađala školu, navode izvori.

Sve škole u okrugu su stavljene u blokadu, a policija je, iz predostrožnosti, poslana u sve srednje škole u okrugu, ali za sada nema izvještaja o sekundarnim incidentima ili scenama, prema izvorima.

Neki od kritično povrijeđenih su prevezeni helikopterima, a dodatni helikopteri su na raspolaganju.

Državna patrola Georgije prethodno je izjavila da je reagovala na aktivnu situaciju u školi.

Na snimcima izvan škole vidi se najmanje pet ambulantnih vozila i veliki broj pripadnika organa reda. Također se može vidjeti barem jedan medicinski helikopter kako prevozi pacijenta sa mjesta događaja.

Snimci s lica mjesta također su prikazivali ljude koji su se okupili na fudbalskom terenu u blizini škole, dok su se činilo da se učenici mole.

Specijalni agenti FBI-a reagovali su kako bi pomogli lokalnim organima reda, izjavio je portparol biroa.

Srednja škola Apalachee pripada školskom sistemu okruga Barrow, koji je za CNN izjavio da su učenici dobili dozvolu da napuste školu, a roditelji su obaviješteni da ih dođu pokupiti.

Guverner Georgije Brian Kemp usmjerio je sve dostupne državne resurse da pomognu na licu mjesta, naveo je u izjavi na društvenim mrežama. Guverner je pozvao "sve građane Georgije da se pridruže mojoj porodici u molitvama za sigurnost onih u našim učionicama, kako u okrugu Barrow, tako i širom države."

Winder, zajednica koja se nalazi oko sat vremena vožnje od Atlante, imala je populaciju od oko 18.338 stanovnika prema popisu iz 2020. godine, prema podacima američkog Zavoda za statistiku.

SAD
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.