11.9.2024. 11:26
0
Blinken osudio izraelsko ubistvo američke aktivistice na Zapadnoj obali
FOTO: Screenshot
Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je na "korjenite promjene" u načinu na koji izraelske snage djeluju na okupiranoj Zapadnoj obali nakon ubistva američke aktivistkinje Aysenura Ezgi Eygija na protestima prošle sedmice.

Blinkenov oštro sročeni ukor uslijedio je nakon što je izraelska vojska (IDF) u utorak kazala da je “velika vjerovatnoća” da je Eygi “indirektno i nenamjerno pogođen vatrom IDF-a”.

U svojoj početnoj istrazi o incidentu, IDF je rekao da pucanj nije bio usmjeren na aktivistkinju, već na “ključnog pokretača nasilnih nereda” na raskrsnici Beita gdje su Palestinci palili gume i gađali kamenjem izraelske snage, bez navođenja imena navodnog podstrekača.

Međunarodni pokret solidarnosti (ISM), gdje je Eygi bila volonter, saopćio je da je njihov protest 6. septembra bio miran.

Na konferenciji za novinare u Londonu u utorak, Blinken je rekao da je Eygijino ubistvo “neisprovocirano i neopravdano” i zatražio je izmjene pravila angažmana izraelskih snaga koje djeluju na Zapadnoj obali.

“Niko, niko ne treba biti upucan i ubijen zbog prisustvovanja protestu. Niko ne treba da rizikuje svoj život samo zbog izražavanja svojih stavova”, rekao je on. “Ovo je već drugi američki državljanin kojeg su ubile izraelske sigurnosne snage. Ovo je neprihvatljivo i mora se promijeniti. I to ćemo jasno staviti do znanja najvišim članovima izraelske vlade”.

Blinken je dodao da su Sjedinjene Države “odavno upoznate” sa izvještajima o tome da izraelske snage ignoršuaju nasilje ekstremističkih doseljenika nad Palestincima i izvještaje o pretjeranoj sili izraelskih snaga protiv Palestinaca.

CNN navodi kako se nasilje iz izraelske ofanzive na Gazu nakon napada 7. oktobra predvođenih Hamasom prelilo na okupiranu Zapadnu obalu posljednjih mjeseci.

Posljednjih mjeseci, SAD su objavile niz sankcija zbog nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

IDF je započeo veliki napad na više lokacija na Zapadnoj obali prošlog mjeseca, buldožerima uništavajući autoputeve i zgrade tokom napada. U utorak je najmanje dvoje Palestinaca – muškarac i žena – ubijena tokom izraelskog vojnog upada u grad Tulkarem, javlja Ministarstvo zdravlja u Ramalahu.

Izraelske trupe i doseljenici ubili su 692 Palestinca, uključujući 158 djece, na Zapadnoj obali i okupiranom istočnom Jerusalemu od oktobra prošle godine, saopćilo je palestinskom ministarstvu zdravstva.

Porodica 26-godišnje aktivistkinje rekla je da je “duboko uvrijeđena nagoveštajem da je njeno ubistvo koje je izvršio obučeni snajperista bilo na bilo koji način nenamjerno”, ponavljajući pozive američkim liderima na nezavisnu istragu o njenoj smrti.

Eygi je upucana dok je učestvovala u sedmičnom protestu protiv izraelskog naselja u blizini palestinskog sela Beita. Sva izraelska naselja na Zapadnoj obali smatraju se ilegalnim prema međunarodnom pravu.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.