14.9.2024. 9:16
1
Biden žestoko odgovorio na prijetnje iz Rusije: "Ne zanima me šta misli Putin, on neće pobijediti"
FOTO: AP
Američki predsjednik Joe Biden odbacio je prijetnju ruskog čelnika Vladimira Putina o ratu sa Zapadom ako ukrajinski saveznici dopuste da koristi njihovo oružje za udare na ciljeve dublje unutar Rusije.

To je pomak koji Kijev sedmicama zagovara, ali nikakva odluka nije odmah objavljena nakon sastanka Bidena i britanskog premijera Keira Starmera.

"Sjedinjene Američke Države predane su pomoći Ukrajini u odbrani od napada Rusije.

Jasno dajte do znanja da Putin neće pobijediti u ovom ratu. Narod Ukrajine će pobijediti", rekao je Biden.

Upitan što misli o Putinovoj prijetnji, Biden je odgovorio:

"Ne razmišljam puno o Vladimiru Putinu".

Starmer također nije spomenuo projektile u kratkim komentarima prije početka službenih razgovora, rekavši samo da je Ukrajina važna tema i:

“Mislim da bi sljedećih nekoliko sedmica i mjeseci mogli biti ključni. Vrlo, vrlo je važno da podržimo Ukrajinu u ovom vitalnom ratu za slobodu."

Starmerovi komentari dolaze dva dana nakon što su britanske novine The Guardian objavile da su SAD i Velikas Britanija donijele odluku iza zatvorenih vrata da dopuste Ukrajini korištenje raketa Storm Shadow djelomične britanske proizvodnje za udare na mete dublje unutar Rusije, prenosi Euronews.

Dva anonimna američka zvaničnika rekla su kako vjeruju da je Starmer tražio odobrenje Bidena da dopusti Ukrajini korištenje projektila jer su neke od njihovih komponenti proizvedene u Americi.

SAD, zabrinut zbog bilo kakvih koraka koji bi Rusiju mogli navesti na eskalaciju sukoba, postupio je oprezno prije nego što je odobrio niz ranijih zahtjeva Ukrajine za određenim oružjem, uključujući napredne tenkove, projektile i borbene svione F-16.

U međuvremenu, u Ujedinjenim narodima u New Yorku, ambasador Moskve rekao je Vijeću sigurnosti da će NATO voditi "direktan rat" protiv Rusije ako se odobri korištenje oružja koje je donirao Zapad za napad na Rusiju.

"U ovom slučaju, morat ćemo, kao što razumijete, donijeti relevantne odluke sa svim posljedicama koje bi za to imali zapadni agresori.

Ovdje ne govorimo o igri. Činjenice su da će NATO biti direktna strana u neprijateljstvima protiv nuklearne sile. Mislim da ovo ne biste trebali zaboraviti", rekao je Vasilij Nebenzja.

Te su primjedbe ponovile komentare Vladimira Putina u Sankt Peterburgu u četvrtak, u kojima je upozorio Zapad na posljedice ako Kijev dobije dopuštenje koje traži.

To je potaknulo barem jedan ruski list, Comersant, da na naslovnoj stranici u petak kaže da je "Putin povukao svoju crvenu liniju".

No uprkos upozorenjima Kremlja, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ostao je odlučan da je dopuštenje za napad na vojne ciljeve u Rusiji ključno za preokret u ratu.

Govoreći na sastanku o evropskoj strategiji u Kijevu, rekao je da Putinu ne treba odobrenje za gađanje ciljeva u Ukrajini.

“Kada čujemo da su u Rusiju stigle nove rakete iz Irana, to je isto zlo koje su saveznici već morali oboriti na nebu Bliskog istoka.

Ako saveznici zajednički obaraju rakete i bespilotne letjelice na nebu iznad Bliskog istoka, zašto još uvijek nema slične odluke o zajedničkom obaranju ruskih raketa i iranskih Šaheda (dronova) iznad Ukrajine?", upitao je on.

(Erna H.) 

JOE BIDEN
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.