15.9.2024. 14:44
0
Venecuela tvrdi da je CIA pokušala da ubije predsjednika Nicolasa Madura
Venecuela je saopćila da je uhapsila šest stranaca, uključujući pripadnika elitne američke specijalne postrojbe SEAL, zbog navodne zavjere za destabilizaciju zemlje koja je u krizi nakon spornih izbora u srpnju ove godine.

Ministar unutarnjih poslova Diosdado Cabello tvrdi da je navodnu zavjeru vodila CIA te da je cilj bio atentat na predsjednika Nicolása Madura. Američki State Department odbacio je tvrdnju kao lažnu, prenosi CNN.

Optužba se pojavila u trenutku kada venezuelska opozicija, više nacionalnih lidera iz Latinske Amerike i Sjedinjene Američke Države odbijaju priznati Madurovu spornu izbornu pobjedu, nakon koje su uslijedili masovni protesti tokom kojih su hiljade ljudi uhapšene, a bilo je smrtno stradalih.

Na konferenciji za novinare u subotu Cabello je navodnog mornaričkog SEAL-a identificirao kao Williama Josepha Castañedu Gómeza i ustvrdio da je on vođa operacije. Ministar je također imenovao još dvojicu pritvorenih Amerikanaca: Davida Estrellu i Aarona Barretta Logana.

Ministar je rekao da su osim Amerikanaca uhićena i dvojica španjolskih državljana - José María Basoa Valdovinos i Andrés Martínez Adasme - te češki državljanin Jan Darmovzal. Vlasti Venezuele također su zaplijenile 400 američkih pušaka povezanih s navodnom zavjerom.

„CIA je vodila ovu operaciju. To nas uopće ne iznenađuje”, rekao je Cabello na konferenciji za novinare, tvrdeći da je u nju bio uključen i španjolski Nacionalni obavještajni centar. Ustvrdio je da je operacija imala vrlo jasne ciljeve atentata na predsjednika Nicolása Madura i druge venezuelske dužnosnike, uključujući njega i potpredsjednika.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.