16.9.2024. 9:58
0
Budimpešta se priprema za “najveću poplavu decenije”
FOTO: AFP
Gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony izjavio je danas da Budimpešti prijeti najveća poplava u posljednjoj deceniji.

Zbog ogromnog rasta vodostaja reke Dunav uslijed obilnih padavina prethodnih dana, Budimpešta se ozbiljno priprema za moguće poplave.

Nakon što je ciklona Boris donijela olujne kiše i katastrofalne poplave u dijelove Evrope, vlasti Budimpešte ništa ne prepuštaju slučaju.

Načelnik Glavne uprave za vode objavio je saopćenje u kojem daje stanovnicima upute kako da postupaju i kome da se obrate u slučaju poplava.

“Od 20 sati zatvaraju se donje obale Budima i Pešte. Parkirani automobili moraju biti uklonjeni do popodneva, u protivnom će biti odvučeni. Od utorka u zaštićeno područje Margit-szigeta moći će ulaziti samo vozila koja sudjeluju u obrani, a pješački promet bit će ograničen. Očekuju se saobraćajna ograničenja u III. okrugu na cesti Nánási-Királyok, gdje se gradi odbrambena linija visoka 4 metra”, naveli su.

U ovom trenutku, kako piše mađarski portal Telex, angažovano je 350 vojnika, koji rade na tome da ne dođe do katastrofe.

Zbog ozbiljnosti situacije, preduzeća i ustanove u mađarskoj prijestolnici već su započeli radove na zaštiti od poplava, objasnio je gradonačelnik Budimpešte.

“Budimpešti se približava najveća poplava decenije“, najavio je on.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.