16.9.2024. 21:48
0
Šef NATO-a o ruskoj osveti: U ratu nema opcije bez rizika
Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je razgovore o tome smije li Ukrajina koristiti zapadne projektile dalekog dometa za napade duboko u ruskom teritoriju, ali je naglasio da će odluku o tome morati donijeti svaka pojedina zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već mjesecima traži od saveznika da mu dopuste da koristi zapadne projektile uključujući dalekometne američke sustave ATACMS i britanske projektile Storm Shadows za napade duboko u ruskom teritoriju.

Britanski premijer Keir Starmer i američki predsjednik Joe Biden razgovarali su o tome u petak u Washingtonu. Nikakva odluka nije objavljena.

- Pozdravljam te razvoje događaja i te odluke, ali na saveznicima je da pojedinačno donesu konačne odluke, rekao je Stoltenberg za radio postaju LBC. Saveznici imaju različite politike o tome, dodao je.

Neki američki zvaničnici jako su skeptični u pogledu toga da bi korištenje zapadnih projektila dalekog dometa značajno promijenilo situaciju u ratu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi se Zapad direktno uključio u rat protiv Rusije kada bi dopustio Ukrajini da napada ruski teritorij dalekometnim zapadnim projektilima.

Na pitanje u vezi moguće ruske odmazde, Stoltenberg je rekao da "u ratu ne postoje opcije bez rizika".

- Ali i dalje vjerujem da će najveći rizik za nas, za Ujedinjeno Kraljevstvo, za NATO, biti ako predsjednik Putin pobijedi u Ukrajini, dodao je.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.