18.9.2024. 10:24
0
Bivši agent Tajne službe objašnjava zašto je zaštita Trumpa toliki izazov
Drugi očigledni pokušaj atentata na Donalda Trumpa stavio je u fokus nekoliko problema sa kojima se suočava agencija zadužena za zaštitu jednog od najpoznatijih ljudi na svijetu.

Trumpovo pojavljivanje u javnosti predstavlja jedinstven sigurnosni i financijski izazov za Tajnu službu, rekao je bivši agent za BBC News.

„Sve je pojačano“, rekao je Paul Eckloff, agent Tajne službe sa 20 godina iskustva koji je štitio Trumpa tokom njegovog predsjedničkog mandata. „Količina vremena koju provodi vani, entuzijazam njegove baze obožavatelja, broj i veličina skupova, te nedostatak vojne podrške, sve to čini stvari težim.“

Tajna služba, koja štiti predsjednike i druge visoke zvaničnike SAD-a, bila je u centru oba incidenta koja su ugrozila Trumpov život. Agencija je nedavno izrazila zabrinutost zbog resursa potrebnih za financiranje zaštitnih detalja bivšeg predsjednika.



Ranije ove sedmice, agent Tajne službe uočio je naoružanog čovjeka skrivenog u grmlju blizu Trumpovog golf terena u West Palm Beachu na Floridi. Agent je pucao na osumnjičenog, koji je pobjegao automobilom prije nego što je ubrzo nakon toga uhapšen.

Ovo slijedi pokušaj atentata iz jula na skupu u Butleru, Pennsylvania, gdje je drugi napadač otvorio vatru i pogodio Trumpa u uho. Ovaj događaj donio je intenzivnu kontrolu nad radom Tajne službe.

Nakon tog incidenta, liderstvo agencije je pozvano pred Kongres, njen direktor je dao ostavku nakon velikog pritiska, a zakonodavci su uspostavili radnu grupu za ispitivanje prijetnji Trumpovom životu ovog ljeta.


Najnoviji incident, pak, doveo je do poziva za novo financiranje Tajne službe kako bi se osiguralo da adekvatno može zaštititi predsjedničke kandidate u političkoj klimi koja, kako mnogi strahuju, može dovesti do više nasilja.

Kako su detalji o pokušaju atentata postali poznati, predsjednik Joe Biden rekao je novinarima u ponedjeljak da Tajna služba „treba više pomoći“ i da bi Kongres trebao reagirati.

Agencija je pojačala svoje napore od jula, ali kalendar može predstavljati izazov za ubrzanje novog financiranja. Ostalo je manje od 50 dana do izbora 5. novembra, a politički podijeljeni Capitol Hill ne može se dogovoriti o sljedećem budžetu, što znači da SAD može doživjeti zatvaranje vlade 1. oktobra. Više novca za Tajnu službu moglo bi biti teško ostvarivo s obzirom na ove političke realnosti.

Predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson, republikanski lider u centru borbe oko budžeta, odbacio je potrebu za dodatnim sredstvima za Tajnu službu. „Ne mislim da je u pitanju financiranje“, rekao je na Fox News. „Predsjednik Trump treba najviše zaštite od svih. On je najviše napadan; on je najviše ugrožen.“

No, vršitelj dužnosti direktora Tajne službe Ronald Rowe napisao je u pismu Kongresu prošle sedmice da „povećani zahtjevi misije Tajne službe zahtijevaju dodatne resurse“.

Tajna služba se dugo brinula zbog zaštite Trumpa na njegovim golf terenima, izvijestio je Washington Post, i čak je pokušala upozoriti bivšeg predsjednika na prilike koje bi to moglo pružiti potencijalnom napadaču.

Godine 2022., tadašnji direktor Tajne službe SAD-a James Murray upozorio je američke zakonodavce da se agencija muči da drži korak s tempom i razmjerom Trumpovih skupova. Napomenuo je da je gubitak vojne podrške koju prima aktualni predsjednik dodatno opteretio agente zadužene za zaštitu Trumpa nakon što je napustio Bijelu kuću.

Tajna služba je i prije štitila predsjednike na skupovima. Ali s Trumpom, „priroda stvari je drugačija, i ponekad imamo dva, tri, četiri skupa svakog mjeseca“, rekao je gospodin Murray pred Odborom za aproprijacije Predstavničkog doma u to vrijeme.

Trumpov hobi igranja golfa dodaje dodatni izazov.

„Hobi golfa je posebno problematičan: vani ste, na otvorenom prostoru, satima“, rekao je gospodin Eckloff.

Šerif okruga Palm Beach Ric Bradshaw rekao je u ponedjeljak da bi, da je Trump bio aktualni predsjednik, „cijeli ovaj golf teren bio okružen“.

Drugi predsjednici, uključujući Baracka Obamu, također su rado igrali golf dok su bili na dužnosti. No, bivši predsjednik je često igrao na vojnoj bazi, gdje je sigurnost bila lakša za upravljanje, prema gospodinu Eckloffu, bivšem agentu Tajne službe.

Ove sedmice, zakonodavci su pozvali da predsjednički kandidati iz obje stranke dobiju istu razinu zaštite kao i aktualni predsjednik SAD-a.

Vršitelj dužnosti šefa Tajne službe SAD-a rekao je ove sedmice da je Trumpova sigurnost sada na „najvišem nivou“.

Trumpova trenutna zaštita je „najbliža mogućoj predsjedničkoj sigurnosti koju možemo pružiti“, rekao je gospodin Eckloff. Ali, priznao je, „to ne znači da se ne može učiniti više“.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.