18.9.2024. 17:36
0
Najnovije vijesti iz Libana: Nove eksplozije, sada na meti radio prijemnici, stotine ranjenih
FOTO: EPA EFE
Talas novih eksplozija izbio je u brojnim područjima u Libanu pošto su radio prijemnici pogođeni u mogućem izraelskom napadu, navode libanski mediji.

Radio prijemnici, poznatiji kao voki-toki, spontano su eksplodirali u srijedu u brojnim područjima u Libanu u mogućem ponovnom izraelskom napadu. 

Prema posljednjim informacijama, Libanska nacionalna informativna agencija, pozivajući se na ministarstvo zdravstva, kaže da je više od 100 ljudi ranjeno u posljednjem valu eksplozija.

Uređaji, naizgled ICOM V82, spontano su detonirali, a zbog uređaja koji su sadržavali lako zapaljive litijumske baterije, eksplozije su bile teške.

Eksplozije su izazvale velike požare u automobilima, motociklima, stanovima i prodavnicama širom Libana. Obim povreda tek treba da se utvrdi. 

Jedna naprava je čak eksplodirala tokom dženaze za osobu koja je stradala u sličnom napadu jučer, a velika gomila se okupila oko osobe koja ga je nosila. 

Izvještava se da su najmanje tri osobe poginule u napadima, a da su povrede bile na desetine.

Pozivajući se na sigurnosne izvore, Reuters je izvijestio da je radio kupio Hezbollah otprilike u isto vrijeme kada i pejdžeri.

New York Times , pozivajući se na američke i druge zvaničnike informirane o napadu, izvještava da je Izrael podmetnuo eksploziv u nedavnu seriju pejdžera tajvanskog brenda uvezenih u Liban, izvodeći operaciju protiv Hezbollaha.   

Pejdžeri koje je Hezbolah naručio od Gold Apolla bili su neovlašteni prije dolaska u područje, naveli su neki zvaničnici. Većina pejdžera bili su modeli AR924, ali isporuka je uključivala i tri druga modela kompanije, navodi NYT . 

Tajvanski proizvođač Gold Apollo rekao je da je pejdžere proizvela i razvila evropska kompanija, izjavio je u srijedu izvršni direktor Hsu Chin-Kuang.

Sigurnosni izvori navode da esplozivi koji se koriste u napadu pejdžera mogu zaobići skeniranje

Sigurnosni izvori koji su govorili za libanski Al Mayadeen izvještavaju da su eksplozije, izazvane naprednom tehnologijom, bile dizajnirane za maksimalnu štetu, te da je Izrael namjerno počinio masovno ubistvo.

Izvori su naglasili da je "pored vojnih zločina bez presedana u Gazi, Izrael je ovom agresijom prekršio pravila zabranjena u svim sigurnosnim ratovima."

Izvori su objasnili da bi materijal korišten u složenoj operaciji mogao zaobići svu opremu za skeniranje koja je dostupna čak i u zemljama i na aerodromima širom svijeta jer se eksplozivni materijal ne može otkriti. Drugim riječima, eksplozivni materijal je "posebno dizajniran za ovu misiju".

Suprotno početnim pretpostavkama, eksplozije nisu izazvale baterije pejdžera, već litijum u njima koji je izazvao detonaciju. Eksplozija je izazvana naprednom tehnologijom , koja je prenijela poruku kojom se aktivira eksploziv.

Osim toga, izvori su otkrili da je eksploziv, često vezan uz struk, imao za cilj da izazove maksimalnu štetu direktnim udarom na tijelo. Primijećeno je da pejdžerske jedinice koje su bile ili isključene ili smještene u područjima bez pokrivenosti nisu eksplodirale, kao ni stariji modeli pejdžera.

Kako su pejdžeri došli u Liban? 

S obzirom na to, izvori su se zatim proširili objašnjavajući da su pejdžeri bili "namješteni od izvora preko svojih IC (Integrated Circuit) jedinica", gdje se nalazio eksplozivni materijal.

Na kraju, sigurnosni izvori su potvrdili ono što je Islamski otpor u Libanu (Hezbollah) sa sigurnošću izjavio nekoliko sati nakon terorističkog napada, navodeći da iza ove agresije stoje izraelski Mossad i Vojna obavještajna služba (Aman), prenosi libanski Al Mayadeen. 

Izrael je podmetnuo eksploziv u nedavnu seriju pejdžera tajvanskog brenda uvezenih u Liban , izvodeći operaciju protiv Hezbolaha u utorak, izvještava The New York Times , pozivajući se na američke i druge zvaničnike upućene u napad.

Pejdžeri koje je Hezbolah naručio od Gold Apolla bili su neovlašteni prije dolaska u okrug, naveli su neki zvaničnici. Većina pejdžera bili su modeli AR924, ali isporuka je uključivala i tri druga modela kompanije, navodi NYT .

Tajvanski proizvođač Gold Apollo rekao je da je pejdžere proizvela i razvila evropska kompanija, izjavio je u srijedu izvršni direktor Hsu Chin-Kuang.

On je također rekao da je prije otprilike tri godine Gold Apollo potpisao ugovor o saradnji sa jednom evropskom kompanijom, koja je isprva bila uključena samo u distribuciju proizvoda Gold Apollo, ali je kasnije počela samostalno razvijati pejdžere uključene u eksplozije.

Eksplozivni materijal, težak manje od 60 grama, ugrađen je pored baterije u svaki uređaj, rekli su dvojica zvaničnika. Ugrađeni prekidač je također postavljen u pejdžere, koji je omogućavao daljinsku detonaciju eksploziva.

Tri zvaničnika su rekla da su uređaji bili programirani da nekoliko puta piskaju prije nego što eksplodiraju.

Nejasno je kada su uređaji naručeni ili stigli u Liban. Međutim, nekoliko zvaničnika je reklo da je preko 3.000 pejdžera naručeno od tajvanske kompanije i distribuirano članovima Hezbollaha širom zemlje. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.