20.9.2024. 16:02
0
Francuska pred formiranjem nove vlade: Uskoro konačni sastav
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je ocjenjivao dugo očekivanu novu vladu koja uključuje nova lica na gotovo svim ključnim pozicijama i označava pomak udesno.

Potpuni sastav neće biti objavljen u petak, ali bi trebao biti objavljen do nedjelje nakon "konačnog podešavanja", saopćeno je iz ureda premijera Michela Barniera, nakon dva i po mjeseca zastoja izazvanog neodlučnim parlamentarnim izborima.

Iako se činilo da nema većih iznenađenja ili ulaska velikih imena u vladu, očekuje se da će biti novi ministri vanjskih poslova, ekonomije i unutarnjih poslova, a samo će ministar odbrane ostati nepromijenjen među ključnim državnim funkcijama.

Barnier predlaže ministra za Evropu Jean-Noela Barrota za ministra vanjskih poslova, rekao je za AFP izvor blizak Macronovoj političkoj frakciji, tražeći da ostane neimenovan.

Ovaj potez bi bio velika promocija za 41-godišnjaka, čiji su uglađeni medijski nastupi impresionirali posmatrače, ali jačanje prisustva Francuske na međunarodnoj sceni moglo bi predstavljati izazov.

Bruno Retailleau, koji je na čelu frakcije desničarskih Republikanaca (LR) u Senatu gornjeg doma Francuske, treba da preuzme ministarstvo unutarnjih poslova, prema nekoliko izvora koji su razgovarali za AFP.

Oslobađanje ministarstva unutarnjih poslova, koje nadgleda policiju i domaću sigurnost, smatralo bi se velikim uspjehom za desnicu.

I još jedan meteorski uspon vjerovatno će dovesti do toga da Antoine Armand, 33, šef parlamentarne komisije za ekonomska pitanja bude postavljen za ministra ekonomije.

Jedna ključna osoba za koju se kaže da će ostati je ministar odbrane Sebastien Lecornu za kojeg se vjeruje da ima bliske i povjerljive odnose s Macronom.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.