24.10.2024. 22:19
0
Izraelski vojnik: Tjerali smo Palestince u minirane kuće
Izraelska vojska prisilila je Palestince da uđu u potencijalno minirane kuće i tunele u Gazi kako bi izbjegli izlaganje svojih trupa opasnosti, tvrdi jedan vojnik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i pet bivših zatočenika koji su rekli da su bili žrtve te prakse.

Vojnik je rekao da je njegova jedinica držala dvojicu palestinskih zarobljenika s izričitom svrhom da služe za ispitivanje opasnih mjesta te tvrdi da je ta praksa uobičajena među izraelskim jedinicama u Gazi.

"Rekli smo im da uđu u zgradu prije nas. Ako postoje skrivene mine, oni će stradati umjesto nas", rekao je izraelski vojnik.

Ova praksa u izraelskoj vojsci naziva se "protokol za komarce". Razmjeri ove prakse nisu poznati, ali svjedočanstva ukazuju da je bila raširena diljem Gaze.

Vojnik je objasnio da je isprva njegova jedinica koristila standardizirane procedure prije ulaska u sumnjivu zgradu: slanje psa ili probijanje rupe tenkovskom granatom ili oklopnim buldožerom, piše CNN.

Ali jednog dana pojavio se obavještajni časnik s dvojicom palestinskih zatočenika od 16 i 20 godina te rekao vojnicima da ih koriste kao žive štitove prije nego što uđu u zgrade. Obavještajac je tvrdio da su povezani s Hamasom. Kada je doveo u pitanje tu praksu, vojniku je zapovjednik rekao: "Bolje je da Palestinac pogine nego mi."

Vojnik je rekao da su on i njegovi suborci nakon dva dana odbili ovu praksu te su zbog toga izvedeni pred višeg zapovjednika. Prvo im je rekao da ne razmišljaju o međunarodnom pravu i naglasio da su njihovi životi važniji, a na kraju je popustio i oslobodio dvojicu Palestinaca. Činjenica da su pušteni jasno mu je dala do znanja da ta dvojica nemaju nikakve veze s Hamasom i da nisu teroristi.

CNN se s vojnikom povezao preko Breaking the Silencea, organizacije koja omogućava izraelskim vojnicima istupe i potom provjerava njihova svjedočenja.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.