9.6.2017. 16:15
0
Zbog korištenja stubova od Elektroprivrede, RAK Telemachu izrekao kaznu od 150.000 KM
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je nosiocu dozvole "Telemach d.o.o. Sarajevo" kaznu od 150.000 KM radi kršenja uvjeta dozvole i propisa, a rješenje je doneseno na osnovu Zakona o komunikacijama.

Postupak je pokrenut slijedom prijave u kojoj je navedeno da je "Telemach d.o.o." bez pribavljenog prava korištenja postavio na području Grada Zenica oko sedamdeset kilometara vazdušne mreže kablovske televizije koristeći se stubovima niskonaponske elektrodistributivne mreže u vlasništvu JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo.

U postupku je utvrđeno da je pravosnažnom presudom Općinskog suda u Zenici od 18. maja 2016. godine, "Telemach d.o.o. Sarajevo", protivno volji "JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo" kao vlasnika elektroenergetskih objekata, zauzeo 1845 stubova niskonaponske elektrodistributivne mreže ukupne dužine 73.800 metara na trafo područjima u Zenici za neovlašteno postavljanje javne elektronske komunikacijske mreže namijenjene za pružanje usluga kablovske televizije.

Utvrđeno je da prekršaj u ovom slučaju predstavlja objektivnu povredu zasnovanu na činjenici bespravnog korištenja tuđe mreže radi obavljanja poslovne djelatnosti. Žalba izjavljena protiv ovog Rješenja ne odlaže izvršenje.

Proteklih mjeseci, RAK je upozoravala da su hiljade stubova elektrodistributivne mreže i javne rasvjete, kilometri kablovskih kanalizacija, kao i prokopi javnih i privatnih površina, uzurpirane bespravno instaliranim mrežama koje rade bez upotrebnih dozvola koje izdaju općinski organi.

Masovnost ove pojave uzrokuje ozbiljnu nelojalnu konkurenciju na tržištu, a štetu trpe svi korisnici javnih telekomunikacionih usluga. Osim toga, ovo znatno umanjuje konkurentnost i tržišnu vrijednost operatora koji su još uvijek u javnom vlasništvu, saopćeno je iz RAK-a.

Uspostavljanjem pune zakonitosti i racionalnim pristupom građenju, uz korištenje već raspoložive fizičke infrastrukture i telekomunikacionih kapaciteta, svi građani BiH, bez obzira na stepen razvijenosti sredine u kojoj žive, imat će mogućnost pristupa mrežama i uslugama velikih brzina.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.