29.6.2017. 16:44
0
Nadležna komisija nije prihvatila izvještaj o radu BHRT-a
Članovi Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas na sjednici odbili su podržati izvještaj o radu za prošlu godinu te planove rada za ovu godinu Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT).

Iako se o sadržaju tih dokumenata nije raspravljalo, članovi Komisije podsjetili su da je o problemima u kojima se državna televizija nalazi, zbog neadekvatne naplate RTV takse te dugovanja entitetskih emitera, raspravljao nekoliko puta, zaključci koji su trebali riješiti neka od ovih pitanja nikada nisu implementirani.

Član Komisije Martin Raguž iz Kluba Hrvata (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ 1990) kazao je da uposlenici BHRT-a tokom emitiranja informativnih programa svaki dan upozoravaju na probleme, ali što je više apela za spas od gašenja te medijske kuće, koja je prošlu godinu završila s gubicima većim od devet miliona KM, sve je gora situacija.

Mišljenja je i da je važno preuzeti odgovornost za takvo stanje, dok je član Komisije Sead Kadić iz Kluba Bošnjaka podsjetio na nedavno održani dvodnevni skup koji je BHRT organizirao gdje se otvoreno razgovaralo o problemima i tada su usvojeni zaključci koje će Kadić dati na usvajanje i na sutrašnjoj sjednici Doma naroda.

Na sjednici Komsije usvojen je Izvještaj o finansijskoj reviziji BHRT-a za 2015. godinu, a predsjedavajući Komisije Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) podsjetio je da je Predstavnički dom usvojio nekoliko zaključaka kojima se traži implementacija preporuka Ureda za reviziju te dostavljanje Izvještaja Tužilaštvu BiH.

Članovi Komisije dali su danas saglasnosti za otkazivanje Konvencije broj 45 o podzemnom radu (žene) iz 1935. godine Međunarodne organizacije rada, a kako je obrazloženo iz Ministarstva civilnih poslova BiH time se ukida diskriminacija prema ženama koje žele obavljati te poslove.

Usvojen je Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno kreditne agencije BiH za 2016. godinu, ali k znanju nije primljena Informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o mogućnostima osiguranja penzionog i zdravstvenog osiguranja za poljoprivredne proizvođače kada je rečeno da je to entitetska nadležnost.

(Fena / Haris Ahbabović)

BHRT
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.