28.4.2023. 11:19
0
Umro autor legendarne serije "Viza za budućnost": Odlazak Hasana Džafića
Dugogodišnji dramaturg Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici Hasan Džafić preminuo je nakon kratke bolesti.

Autor poznate serije "Viza za budućnost" rođen je 1959. godine u Gračanici. Osnovnu školu je završio u Mramoru kod Tuzle, srednju vazduhoplovno-tehničku u Rajlovcu kod Sarajeva. Diplomirao je na Odsjeku za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Dramaturg je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica od 1997. godine. U periodu od konca 2003. do sredine 2004. godine obavljao je i funkciju v.d. direktora BNP-a Zenica.

Kao kućni dramaturg BNP-a Zenica, uradio je nekolicinu dramatizacija proze i poezije. Bio je urednik na desetine programskih knjižica (afiša) predstava BNP-a, kataloga Festivala bh. drame i drugih teatroloških publikacija koje izdaje BNP Zenica. Autor je monografije "Bosansko narodno pozorište Zenica" (1978–2002).

Od rane mladosti bavio se književnim radom: pisao je poeziju, prozu i drame. Kao dramatičar, po vokaciji je komediograf, mada je povremeno pisao i druge dramske vrste i forme (drame u užem smislu, radio-drame i dr.). Objavio je sljedeće knjige: "Glas iz dubine" (pjesme, 1982), "Jato u prolazu" (pjesme, 1985), "Dvije komedije" (2000), "Prognanici" (komedija, 2000).

Televizijskoj publici poznat je kao scenarist humorističkih serija "Viza za budućnost" i "Tata i zetovi". Za svoja komediografska i scenaristička ostvarenja više puta je nagrađivan.

Dženaza će biti klanjana u Mramoru u nedjelju, 30. aprila u 13.30 sati. Datum i vrijeme komemoracije će biti naknadno objavljeni.

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.