4.1.2022. 20:58
0
Đoković je odobrio medicinsko izuzeće kako bi odbranio titulu na Australijan openu
Novak Đoković prekinuo je spekulacije o svojoj odbrani titule na Australijan openu objavivši u utorak da će se takmičiti na prvom Grand Slam turniru nakon što je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID-19.

Svjetski broj jedan, koji je odbio otkriti svoj vakcinalni status, ranije je rekao da nije siguran da li će se takmičiti na turniru od 17. do 30. januara u Melbourneu zbog zabrinutosti zbog australskih pravila karantina, prenosi agencija Reuters.


"Proveo sam fantastično kvalitetno vrijeme sa svojim najmilijima tokom pauze i danas idem u Down Under sa izuzećem. Idemo 2022.", poručio je Srbin na Instagramu.


Organizatori Tennis Australia (TA) su odredili da svi učesnici Grand Slam turnira moraju biti vakcinisani protiv novog koronavirusa ili da imaju medicinsko izuzeće koje odobrava nezavisna komisija stručnjaka.

Panel bi se sastojao od doktora iz oblasti imunologije, zaraznih bolesti i opšte prakse i da je taj potez dogovoren u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Viktorije.   TA kaže da je 34-godišnji Đoković podnio zahtjev za medicinsko izuzeće koje je odobreno nakon "rigoroznog procesa pregleda" koji je uključivao dva odvojena nezavisna panela medicinskih stručnjaka.

"Jedna od njih je bila Nezavisna komisija za reviziju medicinskih izuzeća koju je imenovalo Ministarstvo zdravlja Viktorije", navodi TA u saopćenju.


Vlada Viktorije potvrdila je izuzeće, rekavši za list Herald Sun da bi svaki igrač kojem je to odobreno prošao kroz proces u dvije faze kako bi potvrdio da ima zdravstveno stanje koje ispunjava kriterije za izuzeće.

"Spreman sam da živim i dišem tenis u narednih nekoliko nedelja takmičenja. Hvala svima na podršci", dodao je Đoković u svojoj objavi, koju je pratila njegova slika na aerodromu,  piše Reuters.


Direktor Australian Open turnira Craig Tiley rekao je u izjavi TA da su uspostavljeni "fer i nezavisni protokoli" za procjenu zahtjeva za medicinsko izuzeće kako bi se osiguralo da je Australian Open siguran.


Đoković odlazi u Australiju nakon što je poslednjih dana trenirao u Marbelji u Španiji.

Đoković je osvojio rekordnih devet titula na Australijan openu, uključujući posljednje tri, i u troje je na 20 turnira sa Rodžerom Federerom i Rafom Nadalom na listi svih vremena.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.