3.7.2023. 8:13
0
Počinje Wimbledon, može li Đoković stići Federera
Najprestižniji teniski turnir na svijetu Wimbledon počinje danas mečom Argentinca Sebastijana Baeza i Čileanca Tomasa Bariosa Vere.

Wimbledon je najstariji i najbitniji teniski turnir, a njegova historija počinje davne 1877. godine prvim turnirom u Sveengleskom klubu, u dijelu Londona po kojem je i sam dobio ime.

Wimbledon je ostao jedini veliki turnir u tenisu koji se i dalje igra na originalnoj podlozi, travi, zbog čega je i sama igra dobila svoje originalno ime, “tenis na travi“.

Roger Federer ima osam titula šampiona u muškom dijelu turnira, dok je Martina Navratilova ubjedljivo najbolja u ženskom sa devet. Navratilova ima i najviše pobjeda u „open eri“ Wimbledona sa čak 120, dok je Rodžer Federer ponovo najbolji u Muškoj konkurenciji sa 95.

Goran Ivanišević je najniže rangirani teniser koji je osvojio prestižni turnir, jer je do titule 2001. godine stigao sa 125. pozicije na ATP listi.

Najbolji teniser svijeta Đoković na Wimbledonu ima 86 pobjeda u karijeri, dok svi ostali igrači iz top 20 na ATP listi u ovom trenutku ukupno imaju 85 pobjeda. Novak Đoković učešće na ovogodišnjem Wimbledonu započet će na Centralnom terenu najranije u 14.30 duelom protiv 67. tenisera svijeta Argentinca Pedra Cachina.

Nagradni fond ovogodišnjeg Vimbldona je 56,5 miliona dolara.

(Ajdin B.)

Wimbledon
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.