27.9.2016. 17:11
0
Zašto neki parovi dobro kliknu, a drugi pate u jako lošoj vezi?
FOTO: Ilustracija
Dr. Helen Fisher provela je istraživanje koji tipovi osobnosti se najčešće spajaju te u kojoj kombinaciji su najsretniji. Pokazalo se da, iako žele nešto drugo, u stvarnosti ne biraju takve partnere.

Može li osoba željna istraživanja pronaći sreću s "prizemljenim graditeljem"? Može li "pregovarač" koji nastoji uvijek udovoljiti ljudima biti u sretnoj vezi sa "strogim direktorom"? U većini slučajeva ljudi stupaju u brak s osobom koja imaj drugačiji set primarnih društvenih i kognitivnih vještina, tvrdi dr. Helen Fisher, antropologinja na Odsjeku za antropologiju Univerziteta Rutgers.

Ona kaže kako postoje četiri tipa partnera:
- Istraživač je vrlo znatiželjan, kreativan, energičan i spontan. U ljubavi čezne za sebi sličnim suigračem te se najbolje slaže s partnerom istraživačem.
- Graditelj je smiren, društven, vješt u umrežavanju s ljudima i izgradnji obitelji. U partnerici želi pronaći vrijednu pomoćnicu i dobro se slaže s drugim graditeljem.
- Direktor je logičar i analitičar, usmjeren ka cilju i odlučan, fokusiran, neposredan i promišljen. Čezne za srodnim umom, a dobro se slaže s pregovaračem.
- Pregovarač je maštovit, intuitivan, suosjećajan, verbalno vješt te zna pokazati emocije. Čezne za: srodnom dušom. Dobro se slaže s direktorom te ne čudi što su „direktorica“ Hillary i „pregovarač“ Bill Clinton uspješno prebrodili brojne nedaće.

Provela je istraživanje:
Kako bi utvrdila koliko su sretne ili nesretne kombinacije pojedinih tipova osobnosti, dr. Fisher je provela online anketu u kojoj je sudjelovalo 500 parova. Rezultati su, tvrdi, bili zapanjujući. Više od 70 posto ispitanika je, nakon braka, koji je u prosjeku trajao 16 godina, izjavilo da bi se ponovno vjenčalo s istom osobom. Ispostavilo se da su najpopularniji spoj graditelj + direktor, a slijede pregovarač + direktor.

U čak tri od četiri najčešće bračne kombinacije prisutan je graditelj, što je i logičan slijed budući da su to osobe talentirane za gradnju obitelji, doma i karijere te su time i „dobar materijal“ za roditeljstvo i brak. S druge strane, u izrazito malom broj parova su prisutni istraživači, što ne čudi jer su to osobe koje vole promjene i avanture. Primarni gen u dopaminskom sistemu, povezan sa sklonošću ka preuzimanju rizika, prisutan je u samo pet posto svjetske populacije, stoga je i logičan podatak da samo 9,5 posto od 1000 ispitanika u anketi, tačnije 59 žena i 36 muškaraca, pripada kategoriji istraživača.

Ovaj je podatak, kaže dr, Fisher, zanimljiv i stoga što se kosi s uvriježenim mišljenjem da su žene manje sklone avanturizmu nego muškarci. Anketom sam željela otkriti koji se tipovi najčešće međusobno žene i ostaju zajedno te kako taj miks različitih tipova osobnosti zajedno funkcionira, kaže dr. Fisher. Ispostavilo se da su iznimno rijetki slučajevi da u bračnu zajednicu stupe dva istraživača. Od 500 parova, među ispitanicima je bio samo jedan takav „istraživački“ par, što je tek 1 posto. Nešto više, oko 4 posto brakova čine po dva pregovarača, 7 posto su brakovi između direktora i direktorica, a u najviše, 14 posto brakova, oba su partnera graditelji. Istraživanje je pokazalo da su i nakon 20 godina braka neki muškarci i žene još uvijek ludo zaljubljeni, a skeniranjem je utvrđeno da njihov mozak pokazuje visoku aktivnost u područjima koja su povezana s romantičnom ljubavi i privrženošću te se smatra da su upravo to ključevi uspješne veze na duge staze, prenosi 24sata.  

(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.