5.8.2021. 9:34
0
Zašto seksualna želja raste s pojavom toplih dana?
Mnogi su sigurno osjetili da ljeto ima neki magičan uticaj na libido. S toplim vremenom, već u proljeće, kod ljudi se raspoloženje naglo popravi. Do ljeta smo već u potpunosti spremni za nove avanture. Često su mnogi napaljeniji, više seksi i za seks raspoloženiji kada krenu ljetni dani.

Imaju li ti osjećaji neko racionalno objašnjenje. Šta se to događa u ljetnim mjesecima da utiče na povećanu seksualnu motivaciju. Zašto libido tada bude povećan, što ga to potiče psihički ili fizički. Brojni seksualni terapeuti govore o porastu seksualne želje u vrijeme ljetnih mjeseci.

Serotonin, sunčeva svjetlost, D vitamin…

Osim što se ljeti otvaraju barovi, koncerti i razna događanja, te su svi oskudnije odjeveni ljeto ima i druge skrivene potencijale. Sunčeva svjetlost može povećati razinu serotonina, hormona sreće, on utiče na raspoloženje i puni nas energijom. Višak energije te dobro raspoloženje utiču na rast seksualne želje. Osim serotonina, sunčeva svjetlost povećava i razinu vitamina D u  tijelu. Vitamin D nije dobar samo za naše zdravlje već i za libido.

Istraživači s Medicinskog sveučilišta u Grazu u Austriji otkrili su da muškarci s više vitamina D u krvi imaju mnogo više glavnog muškog spolnog hormona, testosterona što utiče na njihov libido. Uticaj vitamina D ne samo da je dobar za muški libido, nego njegov nedostatak može uzrokovati nisku razinu estrogena u žena. To ujedno znači i nisku razinu spolnog nagona. Stoga je istina da veće izlaganje suncu uzrokuje da hormoni i libido svoj vrhunac dosegnu tokom ljetnih mjeseci.

Libidu odgovara i više dnevnog svjetla i manje stresnih dana

Ljeto donosi više dnevnog svjetla i za mnoge je vrijeme godišnjih odmora, veća količina vremena često smanjuje stres i pritisak. Kad se osjećamo manje pod stresom, naš libido je takođe u boljoj poziciji. Za toplijeg vremena puno se više krećemo, jedemo više zdrave hrane te mnogi više vježbaju a sve tri stvari također pozitivno utiču na ljudsku seksualn želju. Mnogi stručnjaci naglašavaju da je vježbanje jedan od najučinkovitijih načina za pojačavanje seksualne želje, jer može povećati razinu testosterona, kao i povećati samopouzdanje. Bilo da ste single i spremni za avanture ili s partnerom na godišnjem odmoru, ljeto je idealno za užitak.


(Admir Oručević)

SeksVeze
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.