2.5.2020. 22:00
0
Postoje parovi za koje prosto znamo da će raskinuti: Jeste li i vi jedan od njih?
Da, postoje ti neki parovi za koje se mnogi zapitamo kako su zajedno.

Ne djeluju kompatibilno, svađaju se sve vrijeme i jednostavno se čini da nisu jedno za drugo. Iako je svima oko njih jasno da oni neće potrajati, oni se svim silama trude da održe vezu sve dok se jednog dana ne dogodi raskid. Ne bi li bilo odlično kada bismo na samom početku veze mogli znati vodi li ta veza ikuda?

Čini se da je to ipak moguće! Ili barem tako tvrdi tim naučnika sa univerziteta iz Floride. Oni su sproveli istraživanje nad 100 svježe vjenčanih parova od kojih su tražili da ocjene svoje novopečene partnere. Oni su ih svi, naravno, opisali kao savršene. Ali, tu stvari postaju zanimljive. U sljedećoj su fazi istraživanja naučnici ispitanicima pokazali fotografiju njihovih partnera tokom čega su vikali razne riječi. Ispitanici su brzo morali da ocijene da li su riječi koje čuju pozitivne ili negativne.

Četiri godine kasnije, analizirali su se ranije dati odgovori i sadašnje stanje. Pokazalo se da su nakon nekoliko godina braka srećniji oni parovi koji su tokom gledanja partnerove slike brže identifikovali pozitivne riječi, odnosno kojima je dulje trebalo da identifikuju one negativne. Čini se da je osobama koje su u srećnoj vezi teže prebaciti misli na nešto negativno, posebno ako pritom gledaju u sliku osobe koju vole, prenosi CDM. 

Naučnici nakon istraživanja savjetuju kako je nužno da osluškujete svoje instinkte budući da oni podsvjesno otkrivaju ono čega možda još uvijek niste svjesni. Često nas emocije ponesu toliko da smo srećni što uopšte imamo nekoga i pritom potpuno ignorišemo sve ono loše što nam se negdje tiho mota po glavi. Potpuno je normalno da ponekad toliko želimo da nešto uspije da ignorišemo signale koji upućuju na to da naš partner nije prava osoba za nas. Ako vam vaši roditelji i prijatelji otvoreno priznaju kako im se čini da niste jedno za drugo ili nemate povjerenja u vašeg partnera u tolikoj mjeri da stalno imate potrebu provjeravati ga, dobro razmislite jeste li i vi u vezi koja je osuđena na propast!


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.