25.4.2022. 8:22
1
Ko nije 'na vrijeme' ušao u bračne vode, sad je u problemima: Poskupjele i svadbe, hoće li svatovi morati "podebljati koverte"
Nastavlja se talas poskupljenja, a u problemima su se sada našli budući mladenci širom Bosne i Hercegovine.

Naime, vlasnici svadbenih salona, hotela, restorana odlučili su da povećaju cijene održavanja ovih slavlja.

Tako su vlasnici svadbenih salona u Trebinju, Bileći i okolnim mjestima održali sastanak na kojem su donijeli zajednički stav da cijena stolice više nije 55 KM nego 65 KM.

- Realno je nakon svih poskupljenja da stolica za svadbe košta 70 KM. Cijene naprosto divljaju već nekoliko mjeseci i bili smo prisiljeni da donesemo ovu odluku – kaže vlasnik jednog svadbenog salona u blizini Trebinja koji ističe da će u maju imati 17 svadbi.

Brojni mladenci koji su prethodno dogovorili i termin i cijenu sada su negativno iznenađeni jer će ih svadba koštati skuplje nego što su planirali. Val poskupljenja cijena stolica proširio se u cijeloj BiH. To potvrđuju naši sagovornici iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke...

- Hotel "Hills" posjeduje veći broj svadbenih sala pa tako i cijena svadbene ponude zavisi od izabrane sale kao i željenog termina. Što se tiče ove godine, u skladu sa poskupljenjima energenata i ostalog, cijene smo minimalno povećali za 10 % u odnosu na 2020. godinu. I mi bi bili sretni da nismo morali korigovati cijene – kaže za Faktor Nermina Sefer, direktorica hotela Hills na Ilidži.

Kako su  rekli mladenci iz Sarajeva koji će pred matičara stati u junu, vlasnici restorana u kojem su dogovorili svadbu obavijestio ih je o poskupljenju.

- Mislili smo da smo napravili konačan dogovor i pripremili smo novac, ali... Mi već pozivamo goste za svadbu, a sada ćemo morati osigurati nekoliko hiljada KM više - kažu mladenci.

Da li će za poskupljenja imati razumijevanja i svatovi i hoće li "podebljati koverte", mladenci će saznati nakon vjenčanja.

Svadbeni salon "Borik"

U restoranu "Borik" u Vrapčićima kod Mostara već nekolikoliko decenija održavaju se svadbena veselja, a tu redovno nastupaju i zvijezde narodne muzike Halid Bešlić, Enes Begović, Semir Cerić Koke...

- Imamo puno zahtijeva za svadbe i većina termina je već popunjena. Kada je u pitanju cijena stolice, ona je prije korone bila 40 KM. Sada će zbog poskupljenja definitivno morati biti skuplje. Još nismo donijeli konačnu cijenu - kaže Adem Macić Kada.

Iz svadbenog salona "Castle" kod Mostara rekli su da je neminovno povećanje cijene, ali da će konačan dogovor uglavnom praviti 15 dana prije vjenčanja jer cijene ne prestaju da divljaju i situacija se stalno mijenja.

- Cijene smo malo korigovali i one su sada 60 KM za kompletan meni. Ranije su bile 55. Zbog korone smo izgubili skoro dvije godine. Stari termini za svadbe bit će po starim cijenama – kaže Rome Valjevac iz svadbenog salona Astorija u Banjoj Luci.

Mario Ivanković, vlasnik svadbenog salona i diskoteke "Millenium" u Odžaku, ističe da cijena zavisi od menija.

- Ranije je stolica bila od 35 do 55 KM, ali smo bili prisiljeni da povećamo cijenu zbog vala poskupljenja kojem se ne nazire kraj. Ponuda koja je ranije bila 35 KM, sada je između 45 i 50 KM, a ona od 55 realno bi bilo da je 70 KM jer su u njoj tri vrste mesa. Jako je nezahvalno i dogovarati cijene unaprijed jer ne znamo kakva će situacija biti za mjesec ili dva. Došli smo u situaciju da je bolje da ne radimo jer imamo velike obaveze i troškove – kaže Mario Ivanković.


(Admir O.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.