5.8.2017. 9:42
0
Poruka o sigurnom korištenju interneta stigla do više od milion korisnika
"Nauči koristiti internet sigurno i pametno" poruka je koju je organizacija Save the Children za sjeverozapadni Balkan uputila djeci i roditeljima, s ciljem da upozori na potencijalne opasnosti i zloupotrebe s kojima su najmlađi suočeni u virtuelnom svijetu.

Tokom jula, pod hashtagom #MislišDaZnaš, važna misija istoimene kampanje dostigla je više od milion korisnika u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Ovaj impresivni broj dokazuje aktuelnost teme i veliki interes javnosti za pitanje sigurnosti djece na internetu.

- Osnova za čitavu ovu priču, pa i kampanju, je istraživanje koje smo radili 2016. godine, koje nam je ponudilo značajne podatke. Alarmantan je podatak da je više od 50 posto djece izjavilo da bi ignorisalo problem sa zloupotrebom interneta ako bi se pojavio. To nam je bio signal da kreiramo aktivnosti i kampanju - izjavio je predstavnik organizacije Save the Children Alen Zaimović.

Da je nasilje na internetu stvarna opasnost koja se dešava među građanima, potvrđuju i istraživanja rađena u Srbiji, koja pokazuju da su dvije trećine osnovaca vidjele različite oblike nasilja na internetu, a jedna trećina ispitanika i bila izložena nekom obliku nasilja.

Odgovornost je, prije svega, na odraslima.

- Grooming, sexting, cyber bullyng, lifestream – to su stvari koje oni svakodnevno mogu konzumirati ili postati žrtve. Za početak trebamo prevesti ove izraze, jer se radi o inkriminacijama, vrstama krivičnih djela, na štetu djece u ovom slučaju - upozorava profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Elmedin Muratbegović te dodaje da je nedopustivo da u osnovnoškolskom sistemu ne postoji adekvatna tematska reakcija na probleme nasilja nad djecom.  

Osim škole, ključnu ulogu u osnaživanju djece za sigurnije korištenje interneta imaju roditelji. Psihologinja Ana Mirković iz Beograda savjetuje roditeljima da pokažu znatiželju za potrebe svoje djece, saopćeno je iz organizacije Save the Children.

- Trebaju biti otvoreniji za promjene i svjesni vlastite pozicije u eri digitalne komunikacije, a to je da djeca znaju više od njih, lakše dolaze do novih informacija i spremnija su istraživati. Roditelji trebaju slušati svoju djecu da bi se osnažili za ovu temu, a potom otvoriti kanal dvosmjerne komunikacije i pričati otvoreno sa svojom djecom - poručila je Mirković. 

(Fena/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.