4.10.2017. 12:58
0
Zloupotreba društvenih mreža na području ZDK-a
Skupštinska komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je pojavu, mogućnosti i načine zloupotrebe društvenih mreža i uticaja takvih radnji na sigurnost građana, kao i postojanja pravnog osnova i odgovarajućih mehanizama, te kadrovskih, materijalno-tehničkih i drugih resursa za sprečavanje, otkrivanje i procesuiranje počinilaca.

Komisija za nadzor rada policije zatražila je od kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova da u saradnji s Upravom policije u roku od 30 dana pripremi cjelovitu informaciju o pojavi zloupotrebe društvenih mreža i njenom uticaju na sigurnost građana.

Ova informacija treba da sadrži pregled evidentiranih, prijavljivanih i obrađenih slučajeva zloupotrebe društvenih mreža s naglaskom na pojave društveno-štetnih ponašanja i protivpravnih djelovanja, koja se ogledaju kroz upućivanje prijetnji po život i imovinu, širenje govora mržnje, šovinizam, ksenofobiju, te laži i vrijeđanja koja mogu urušiti integritet, dignitet i sigurnost svakog građanina.

Istovremeno Komisija za nadzor rada policije traži od nadležnih policijskih i pravosudnih organa da predlože odgovarajući set mjera vezanih za osiguranje materijalno-tehničkih i kadrovskih resursa, koji će omogućiti kvalitetno obavljanje svih poslova vezanih za sprečavanje zloupotreba društvenih mreža i otkrivanje počinilaca takvih djela kojima se vrši navedena zloupotreba.

Upućen je i poziv nadležnim organima da ispitaju eventualnu krivičnu ili prekršajnu odgovornost svih osoba koje su dosad zloupotrebljavale društvene mreže i da poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.

U saopćenju se ističe da Komisija za nadzor rada policije podržava slobodu izražavanja, slobodu govora, slobodu štampe i pravo na demokratsko izražavanje mišljenja, uz ograničenja koja štite moralni i ljudski integritet drugih i preveniraju svaku vrstu javnih uvreda i nasilja.

Upućen je i poziv nadležnim organima i institucijama da kroz određenu saradnju i edukativno-preventivne programe utiču na suzbijanje svake vrste zloupotrebe društvenih mreža, a nakon dobijanja informacija od kantonalnog MUP-a komisija će obavijestiti javnost o svim daljnjim aktivnostima u vezi sa zloupotrebom društvenih mreža i ugrožavanjem sigurnosti građana.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.