25.4.2018. 18:45
0
Amerikanac htio da pomogne korisnicima Windows-a, završio u zatvoru
Dobro djelo rijetko kad prođe nekažnjeno-zaključak je koji se može izvući iz slučaja čovjeka koji je pokušao da smanji nivo elektronskog otpada, a na kraju je završio u zatvoru. Riječ je o Ericu Lundgrinu, biznismenu koji se bavi reciklažom i budućem robijašu, piše The Washington Post.

Sigurno niste znali da je mnogim ljudima u Americi lakše da kupe novi kompjuter, nego da se bave reinstalacijom softvera, konkretno Windows operativnog sistema. I dok mi podrazumijevamo da svako umije da se pozabavi “bolestima” svog kompjutera, nekima je lakše da ga jednostavno bace i kupe drugi, sa već instaliranim operativnim sistemom. Ono što je prilično bizarno je da većina njih baca savršeno funkcionalne kompjutere, kojima samo treba da se reinstalira sistem. Za to je potreban butabilni disk, a to je kamen spoticanja i put u zatvor za Erica.

On je primijetio da ljudi često gube diskove koji dobiju uz Windows, a kada im zatreba za reinstalaciju ne umiju da kreiraju butabilni disk skidanjem fajla sa interneta. Lundgren je pokušao da riješi problem tim ljudima tako što bi nudio butabilne diskove. On je kreirao 28.000 kopija i poslao ih trgovcu na Floridi, sa planom da ih proda prodavnicama polovne opreme za 25 centi po komadu. Na taj način bi prodavci uz polovni kompjuter davali i butabilni disk, ukoliko je kompjuter imao originalni Windows.

To se, ipak, nije desilo, jer je država procijenila da je riječ o zloupotrebi patenta i nelegalnoj zaradi u vrijednosti od 700.000 dolara. Naime, sud je vrijednost svakog diska procijenio na 25 dolara, iako je prvobitno smatrao da je vrijednost 299 dolara po disku, koliko košta originalni softver. Kako se pokazalo da to nema veze sa realnošću došlo se do, takođe nerealne, sume od 25 dolara.

Microsoft je tvrdio u tužbi da taj potez pravi štetu kompaniji smanjivanjem prodaje originalnog softvera. Lundgren je bio zaprepašćen optužbom, odgovarajući da potez može da razumije samo kao želju kompanija da natjeraju korisnike da češće mijenjaju softver, povećavajući time zaradu. Njegovo miješanje bi produžilo život uređaja koji se koriste, pa bi se rjeđe kupovali novi kompjuteri i propratni softver.

Lundgren je priznao “zločin”, ali je naglasio da je vrijednost diskova ravna nuli i da nije nikome nanio štetu. Naime, ni Microsoft, ni prodavci hardvera ne prodaju butabilne diskove. Oni ih daju besplatno uz kompjuter, dok je sam softver moguće besplatno skinuti sa interneta ukoliko se posjeduje licenca za softver. Lundgrenovi diskovi nisu imali nikakav kod, što znači da se nisu mogli koristiti ukoliko korisnik ne posjeduje originalni Windows.

Sud je na kraju procijenio da je Lundgren izvršio prevaru vrijednu 700.000 dolara, osudivši ga na 15 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dolara. Lundgren je odlučio da ne ide na višu instancu suda, jer bi to bio rizičan i skup potez. Zbog toga je već počeo polako da se sprema za zatvor, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.