5.5.2018. 17:50
0
Iranci zabranili "Telegram", predsjednik Itana kritikovao zabranu i rekao da je taj potez suprotan demokraciji
Iranski predsjednik Hassan Rouhani kritikovao je zabranu korištenja popularne aplikacije za razmjenu poruka Telegram, koju je uvela konzervativna pravosudna vlast u ovoj zemlji, rekavši da je taj potez „suprotan demokraciji“, javlja Reuters.

U Iranu je Telegram, koji je veoma popularan među Irancima, državnim medijima, političarima i kompanijama, zabranjen početkom ove sedmice u cilju zaštite državne sigurnosti, saopćila je državna televizija.

Ovaj potez se desio sedmicu nakon što je slično učinjeno u Rusiji.

Iran je ovu zabranu razmatrao još od januara, kada su zbog loše ekonomske situacije izbili protesti u više od 80 gradova, koji su se poslije pretvorili u demonstracije protiv vjerske i sigurnosne elite.

Neki dužnosnici su kazali da su demonstranti koristili Telegram kako bi organizirali mitinge, koje je u konačnici ugušila Revolucionarna garda i dobrovoljačka paramilitarna skupina Basij.

- Nepridržavanje pravnih procedura i korištenje sile i pravnih sredstava je suprotno demokraciji. Filtriranje i blokiranje Telegrama nije provela vlada, koja to ne odobrava – napisao je Rouhani u objavi na Instagramu u petak.

Rouhani se zalaže za povećanje društvenih sloboda i protivi se ograničavanju pristupa društvenim medijima. Međutim, njegove ovlasti su značajno manje od onih koje ima vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei, koji je blizak s konzervativcima i tvrdolinijašima.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.