24.6.2018. 19:30
0
''Your time on Facebook'' - funkcija koja pokazuje koliko vremena korisnik provodi na Facebooku
U okviru Facebookove Android aplikacije pronađena je još neobjavljena “Your Time on Facebook” funkcija. Ovo pokazuje koliko vremena korisnik provodi na Facebooku aplikaciji na telefonu, svakog od posljednjih sedam dana, kao i prosječno vrijeme provedeno u aplikaciji tokom dana.

Funkcija takođe omogućava podešavanje dnevnog podsjetnika, koji korisnika obavještava o tome da je prešao limit korišćenja koji je sam postavio, kao i prečicu za podešavanje Facebook obavještenja. Facebook je za TechCrunch potvrdio da radi na razvoju ove funkcije, a zvaničnik kompanije je istakao:

“Uvijek radimo na novim načinima, koji mogu da obezbijede da vrijeme koje korisnik provede na Facebooku bude dobro utrošeno”.

Funkcija bi Facebook korisnicima mogla da pomogne da budu racionalniji u tome koliko dugo vremena provode na društvenoj mreži. Ovo je posebno bitno u trenutku kada i iOS i Android u najnoviji verzijama donose sopstvene funkcije sa pregled koja aplikacija odvlači najveću pažnju korisnika i mogućnost podešavanja obavještenja i restrikcije korišćenja aplikacije kada se dostigne određeni limit.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je uporan u tvrdnjama da svaki trenutak koji se provede na Facebooku nije loš. Takođe, sugeriše se da je za korisnikovo dobro štetniji pasivni pregled sadržaja i gledanje videa, nego investirano dijeljenje sadržaja, komentarisanje i četovanje sa drugim korisnicima, što ljude čini da se osjećaju više povezano i podržano.

Međutim, ova razlika između dva načina korišćenja Facebooka nije vidljiva u prototipu “Your Time on Facebook” alatke, koja izgleda tretira isto sve vrijeme provedeno na Facebooku. Ukoliko servis uspije da kreira sistem koji može da mjeri aktivno i pasivno vrijeme provedeno na Facebooku i kako ovo utiče na zdravlje, ovo bi moglo da korisnike natjera ili da ograniče korištenje aplikacije ili da Facebook koriste drugačije u direktnoj komunikaciji sa online prijateljima, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

Facebook
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.