18.2.2019. 13:00
2
Glavni krivci za sporo učitavanje stranica su reklame
Reklamni oglasi najviše usporavaju učitavanje veb-stranica, zaključak je analize urađene na više od milion najpolularnijih veb-lokacija.

U istraživanju koje je sproveo programer Patrik Hjuls ispitivano je koji programski kodovi se najduže učitavaju, prenosi BBC.

Oko 60 odsto ukupnog vremena učitavanja stranice odlazi na skripte koje postavljaju reklame ili analiziraju aktivnosti korisnika.

Međutim, upotreba blokera oglasa možda nije najbolji način da se izbjegnu zastoji i ubrza učitavanje veb-stranica, napominje Hjuls.

Do rezultata Hjuls je došao prikupljajući podatke sa desktop i mobilnih verzija popularnih sajtova na kojima su uzorkovani programi napisani na Javascript-u. To je najčešće korišćeni programski jezik koji programerima omogućava da sajtove učine interaktivnim.

„Javascript kod u Guglovim oglasima i analitičom sistemu, u milionskom uzorku, pronađen je na najvećem broju sajtova“, rekao je Hjuls za portal Registra.

Kada se koriste zajedno na sajtu, oni mogu da dodaju više od dvije trećine sekunde vremenu učitavanja.

„Međutim, nisu sva kašnjenja vezana za oglase i analitiku“, dodaje Hjuls.

Drugi faktori, kao što su kašnjenja u mreži i veličina datoteke, takođe, mogu doprinijeti sporijem učitavanju.

“Blokatori oglasa obično izazivaju pokretanje zamršene logike za zaobilazno rješenje i prikrivanje oglasa što, takođe, povećava vrijeme učitavanja stranice”, zaključio je Hjuls.


(Lejla Trle) 

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.