30.9.2019. 21:40
0
EANA: Google pokušava zloupotrijebiti svoju dominaciju kao pretraživača
Francuska, kao prva država koja primjenjuje nacionalna pravila za implementaciju evropske Direktive za autorska prava, našla se u sukobu između Googlea i nacionalnih digitalnih medija.

Utisak koji se dobija iz te situacije u Francuskoj je da Google pokušava postaviti presedan tako što će prisiliti francuske novinske kompanije da nude svoj sadržaj besplatno kako bi izbjegli pravedne isplate kompanijama, što negativno utiče na njihove prihode i nezavisnost, navodi u saopćenju Evropskog saveza novinskih agencija (EANA).

EANA vjeruje u pravedan ekonomski tretman novinarskog rada, koju je postavila nova Direktivna za autorska prava, kako bi omogućili veći uticaj kvalitetnog novinarstva. 

Stoga, EANA snažno podržava stav francuskih i evropskih novinskih kompanija koji protestuju protiv planova Googlea da se one stave pod pritisak, navodi se u saopćenju.

Evropski parlament je usvojio Direktivu za autorska prava kako bi osigurao da javnost ima pristup najkvalitetnijim vijestima i da novinske kompanije i agencije budu plaćene kada se njihov rad koristi online.

EANA čvrsto vjeruje da evropski medijski potrošači imaju pravo pristupa raznolikom, kvalitetnom novinarstvu. Evropske novinske agencije koje su na čelu globalnog agregata vijesti podižu svoj glas za očuvanje medijske industrije koja je u stanju ispuniti taj primarni zahtjev demokratskih društava.

EANA smatra da ako Google djeluje u skladu s duhom evropske Direktive o autorskim pravima, stvorit će se dobitna kombinacija kod svih uključenih strana: javnosti, medija i samog Googlea, navodi se u saopćenju EANA-e.

(Fena / Haris Ahbabović)

EANAGoogle
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.