16.1.2020. 14:03
0
Turska ukinula zabranu pristupa Wikipediji nakon skoro tri godine
Turska je ukinula zabranu pristupa internetskoj enciklopediji Wikipediji, nakon skoro tri godine.

Ustavni sud zemlje presudio je da je tom zabranom povrijeđena sloboda izražavanja, piše provladin list Milliyet.

Internetska enciklopedija blokirana je u Turskoj još u aprilu 2017. nakon što su odbili izbrisati članke koji kritikuju vladu te zemlje.

Zabrana je trajala 991 dan, saopćila je organizacija za praćenje interneta NetBlocks.org.

Fondacija Wikimedia, koja vodi tu stranicu, odbila je ukloniti članke u kojima se navodi da je turska vlada sarađivala sa grupom takozvane Islamske države (IS) i al-Qaidom u Siriji.

- Oduševljeni smo što će narod Turske ponovno moći učestvovati u najvećem globalnom razgovoru o kulturi i historiji Turske i nastaviti činiti Wikipediju izvorom informacija o Turskoj i svijetu - navodi se na blogu fondacije.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.