18.10.2021. 22:43
0
Američki zakonodavaci optužili Amazon da laže Kongresu nakon izvještaja Reutersa
U pismu protiv Amazona se navodi da odbor razmatra "da li je upućivanje ovog predmeta na Odjeljenje pravde na krivičnu istragu odgovarajuće"

Pet pripadnika SAD -a Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma pisao je u nedjelju izvršnom direktoru Amazon.com Inc -a i optužio najviše rukovodioce kompanije, uključujući osnivača Jeffa Bezosa, da su ili obmanuli Kongres ili ga lagali o poslovnoj praksi Amazona, prenosi Reuters.

Adresa naslovljena na izvršnog direktora Amazona Andyja Jassyja, pismo je uslijedilo nakon Reutersove istrage prošle sedmice koja je pokazala da je kompanija vodila sistemsku kampanju kopiranja proizvoda i namještanja rezultata pretraživanja u Indiji kako bi povećala prodaju vlastitih marki - prakse koju Amazon negira. Jassy, dugogodišnji izvršni direktor Amazona, naslijedio je Bezosa u julu.

U pismu se navodi da je "vjerodostojno izvještavanje" u Reutersovoj priči i nedavnim člancima u nekoliko drugih vijesti "direktno u suprotnosti sa zakletvom svjedočanstava i predstavljanja najviših izvršnih direktora Amazona - uključujući bivšeg izvršnog direktora Jeffreyja Bezosa", navodi se u tekstu Reutersa.


"U najboljem slučaju, ovo izvješće potvrđuje da su predstavnici Amazona mislili da je Odbor. U najgorem slučaju, pokazuje da su možda lagali Kongresu zbog mogućeg kršenja saveznog krivičnog zakona", navodi se u pismu.

Kao odgovor, glasnogovornik Amazona izdao je izjavu u kojoj se kaže: "Amazon i njegovi rukovoditelji nisu smatrali da je odbor, a mi smo negirali i pokušali ispraviti zapis o dotičnim netačnim medijskim napisima."

Dodalo se:
"Kao što smo ranije naveli, imamo internu politiku, koja nadilazi politiku bilo koje druge trgovine koja je nama poznata, koja zabranjuje upotrebu podataka o pojedinim prodavačima za razvoj Amazonovih proizvoda s privatnom markom. Istražujemo sve navodi da je ovo pravilo možda prekršeno i poduzeti odgovarajuće radnje."


Od 2019. Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma istražuje konkurenciju na digitalnim tržištima, uključujući i to kako Amazon koristi zaštićene podatke o prodavačima sa svoje platforme, te da li kompanija nepravedno favorizira vlastite proizvode.

U srijedu, nakon objavljivanja istrage Reutersa, SAD-ova Demokratska senatorka Elizabeth Warren, istaknuta kritičarka Amazona, pozvala je na razbijanje kompanije. U Indiji je grupa koja predstavlja milione maloprodavaca opeke i maltera pozvala vladu premijera Narendre Modija da poduzme mjere protiv Amazona.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.