19.11.2021. 10:45
0
Facebook traži od policije da prestane špijunirati korisnike preko lažnih naloga
Društvena mreža Facebook obratila se Policijskoj upravi Los Angelesa (LAPD) tražeći od njih ,,da prestanu s otvaranjem lažnih profila kako bi vršili nadzor nad korisnicima."

Vijest o ovome došla je nakon što je list The Guardian otkrio da je američka policijska uprava radila s tehnološkom firmom, analizirajući korisničke podatke kako bi pomogla u rješavanju zločina.

Facebook izričito zabranjuje kreiranje i korištenje lažnih naloga.

Namjera je, kako se navodi, bila da se ,,stvori sigurno okruženje u kojem ljudi mogu vjerovati jedni drugima i zahtijevati odgovornost".

- Ne samo da trening dokumentacija LAPD-a koristi Facebook kao eksplicitan primjer u savjetovanju službenika da otvore lažne račune na društvenim mrežama, već dokumenti također pokazuju da politika LAPD-a jednostavno dozvoljava službenicima da kreiraju lažne naloge za 'online istražne aktivnosti' - naveo je potpredsjednik Facebooka i zamjenik glavnog savjetnika za građanska prava Roy Austin u pismu u kojem su navedene politike Facebooka.

On tvrdi da, iako legitimnost takvih pravila može zavisiti od samog LAPD-a, službenici policije se moraju pridržavati Facebookovih politika kada kreiraju račune na našim platformama.

- Policijska uprava treba da obustavi sve aktivnosti na Facebooku koje uključuju korištenje lažnih naloga, lažno predstavljanje i prikupljanje podataka za potrebe nadzora - rekao je Austin. 

Dokumenti dobijeni putem zahtjeva za javnu evidenciju koje je podnijela neprofitna organizacija Brennan centar za pravdu pokazali su da je 2019. godine LAPD koristio software za nadzor društvenih medija Voyager Labsa za prikupljanje podataka s društvenih mreža osumnjičenih, uključujući i profile njihovih prijatelja.

Voyager Labs tvrdi da je njegov software u stanju analizirati velike količine podataka kako bi pomogao u rješavanju zločina, uključujući pomoć u otkrivanju motiva i ličnih uvjerenja korisnika.

Robert Potter, australski stručnjak za sigurnost, a specijalnost mu je zakonito praćenje, smatra da lažni profili mogu biti opravdani u situacijama kada aktivisti za ljudska prava ili novinari nastoje zaštititi svoju privatnost na internetu, ili za korisnike u zemljama u kojima postoji internet cenzura.

Iznenađen je snažnim stavom društvene mreže prema LAPD-u, kada je u prošlosti Facebook bio poznat po sporim reakcijama kada je trebalo nešto poduzeti po pitanjima poput obmanjujućih političkih reklama, internetskih prevara i negativnih učinaka društvenih medija na tinejdžere.

- Zaista je zanimljivo vidjeti da je Facebook zapravo postao sjecište problematičnih internet komunikacija, od trgovine djecom i terorističkih prijetnji do dezinformacija oko Covid pandemije - rekao je za Potter za BBC.

On dodaje da se čini da se Facebook ipak više brine oko toga da LAPD zloupotrebljava njihovu platformu nego oko prijetnji dezinformacijama koje dolaze iz Kine ili Rusije.

Uprkos svojim tvrdnjama o autentičnosti i odgovornosti, u augustu ove godine ova društvena mreža blokirala je naloge američkih akademika koji istražuju političke oglase na njihovoj platformi.

Facebook je saopćio da je alatka za proširenje pretraživača za kupljenje podataka koju su koristili akademski istraživači narušila njegovu sigurnost, dok su akademici tvrdili da je njihov rad od vitalnog značaja za održavanje demokratije i transparentnost u ponašanju te društvene mreže.

- Ako ne napadate zlonamjerne aktere koji koriste vašu platformu, nemate jake osnove za suzbijanje legitimne upotrebe te iste platforme - rekao je Potter, koji je izgradio operativni centar za kibernetičku sigurnost Washington Posta i savjetovao je australsku vladu o cyber sigurnosti.

- To što vode platformu društvenih medija ne čini ih posebnim i iznad ostalih. Ako ne postoji pravilo da ne možeš imati policajca na tajnom zadatku u crkvi, zašto bi drugačija pravila vrijedila za društvene medije? - upitao je Potter.

(Fena / Haris A)

Facebook
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.