22.2.2022. 13:03
0
Korisnicima bi trebalo omogućiti da tuže američke tehnološke divove prema pravilima EU!
Pojedinačnim korisnicima trebalo bi omogućiti da izvedu američke tehnološke divove pred sud zbog kršenja značajnih pravila EU usmjerenih na suzbijanje njihove moći, rekli su u utorak iz kompanije Privacy International, panevropska potrošačka grupa BEUC i brojni akademici.

Poziv koalicije od 31 grupe i akademika dolazi u trenutku kada su zakonodavci EU i zemlje EU razjasnili završne tačke Zakona o digitalnim tržištima (DMA) koji je predložila šefica EU za antimonopolska pitanja Margrethe Vestager prije nešto više od godinu dana prije nego što je mogao postati zakon, prenosi Reuters.

Nacrt DMA postavio je za mrežne gigante listu stvari koje treba i ne treba raditi, u stvari ciljajući na Apple (AAPL.O), Alphabet (GOOGL.O) jedinicu Googla, Facebookovu korporaciju Meta (FB.O), Amazon i Microsoft (MSFT.O).

Omogućava se samo poslovnim korisnicima da tuže kompanije koje krše pravila:
"DMA mora omogućiti korisnicima, kako pojedinačno, tako i kolektivno, da pokrenu radnje za kršenje pravila DMA pred nacionalnim sudovima", navodi grupa u otvorenom pismu institucijama EU. Dok su zakonodavci EU otvoreni za tu ideju, zemlje EU do sada su ignorisale zahtjev.

Koalicija je također pozvala zakonodavce i zemlje EU da dozvole tijelima potrošača i predstavnicima civilnog društva da učestvuju u procesima utvrđenim nacrtom pravila kako bi se njihove potrebe odrazile u odlukama Komisije o tehnološkim divovima. Ostali potpisnici otvorenog pisma su američki Centar za digitalnu demokratiju i Američka federacija potrošača, Unija građanskih sloboda za Evropu, Evropska digitalna prava i akademici sa Univerziteta u Oksfordu, Bečkog univerziteta za ekonomiju i biznis i Univerziteta u Amsterdam.


(Amer M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.