10.7.2022. 10:52
0
Slijedi bitka za milijarde dolara: Twitter najavio da će tužiti Elona Muska
Elon Musk objavio je u petak da će odustati od ponude vrijedne 44 milijarde dolara za kupovinu Twittera, tvrdeći da mu kompanija nije pružila dovoljno informacija o broju lažnih računa.

Twitter je odmah uzvratio, rekavši da će tužiti izvršnog direktora Tesle da održi dogovor.

Ovo je samo najnoviji obrat u sagi između najbogatijeg čovjeka na svijetu i jedne od najutjecajnijih platformi društvenih medija, koji bi nagovijestiti veliku pravnu bitku.

Žele provesti posao
Twitter je mogao “pogurati” naknadu za raskid od milijardu dolara koju je Musk pristao platiti pod ovim okolnostima.

Umjesto toga, šefovi Twittera čine se spremnim boriti se za realizaciju posla koji je Upravni odbor kompanije odobrio, a izvršni direktor Parag Agrawal insistirao na realizaciji.

U pismu Twitterovom odboru, Muskov advokat Mike Ringler požalio se da je njegov klijent gotovo dva mjeseca tražio podatke kako bi procijenio broj “lažnih ili spam” računa na platformi.

“Twitter nije uspio ili je odbio dati ove informacije. Ponekad je Twitter ignorirao zahtjeve gospodina Muska, ponekad ih je odbio iz razloga koji se čine neopravdanim, a ponekad je tvrdio da udovoljava zahtjevu, dok je g. Musku davao nepotpune ili neupotrebljive informacije“, stajalo je u pismu.


 
Musk je također rekao da su te informacije temeljne za poslovne i finansijske rezultate Twittera te da su potrebne za završetak transakcije.

Kao odgovor, predsjednik Twittera, Bret Taylor, objavio je da je Odbor “posvećen zatvaranju transakcije po cijeni i uvjetima dogovorenim” s Muskom i “planira pokrenuti pravni postupak za provođenje ugovora o spajanju”

Prvostepeni sud u Delawareu često rješava poslovne sporove između mnogih korporacija, uključujući Twitter, koje su ondje registrirane.

Pale dionice

U petak su dionice Twittera pale 5% na 36,81 dolara, znatno ispod 54,20 dolara, koliko je Musk pristao platiti.

Dionice Tesle su u međuvremenu porasle 2,5% na 752,29 dolara. Nakon zatvaranja tržišta i objave Muskovog pisma, dionice Twittera nastavile su padati, dok je Tesla porasla.

“Ovo je scenarij katastrofe za Twitter i njegovu upravu”, napisao je Wedbushov analitičar Dan Ives u bilješci ulagačima.

Predvidio je dugu sudsku borbu Twittera da ili vrati ugovor o prodaji ili dobije naknadu od milijardu dolara za raskid.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.