25.4.2023. 20:56
0
EU: Stroži propisi za glavne online platforme
Evropska komisija je u utorak navela glavne online platforme koje će se suočiti sa strožim pravilima zaštite podataka i korisnika, javlja Anadolija.

Evropska komisija je saopštila da je usvojila prve odluke o imenovanju prema Zakonu o digitalnim uslugama, propisu EU za transparentno oglašavanje čiji je cilj da pomogne korisnicima da izbrišu ilegalni sadržaj i da se bore protiv dezinformacija.

Na osnovu podataka koje su platforme dostavile u februaru, Evropska komisija je 17 online platformi i dva pretraživača klasifikovala kao "veoma velike" jer ih svakog mjeseca koristi više od 45 miliona ljudi.

Kao "veoma velike online platforme“ klasifikovani su Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter i YouTube.

Novu klasifikaciju dobile su i web stranice za kupovinu Alibaba, Amazon, Apple AppStore, Booking.com, Google Play, Google Shopping i Zalando, kao i Google Maps i Wikipedia.

Google i Bing su registrovani kao veoma veliki pretraživači.

Nova pravila nastoje bolje zaštititi lične podatke od agresivnih taktika oglašavanja i zahtijevaće od kompanija da brže djeluju protiv nelegalnog sadržaja ili dezinformacija.

Na primjer, oglasi se ne mogu prikazivati na osnovu osjetljivih podataka korisnika, kao što su politički stavovi ili seksualna orijentacija.

Biće zabranjeni i ciljani oglasi zasnovani na profiliranju djece.

Platforme će morati omogućiti korisnicima da lakše prijave nelegalni sadržaj i biće obavezne da ih moderiraju ili obrišu u vrlo kratkom roku.

U roku od četiri mjeseca, platforme će morati promijeniti svoje politike kako bi ispunile nove obaveze prema Zakonu o digitalnim uslugama.

Ako kompanije ne poštuju propise, EU može izreći kaznu u iznosu od šest posto njihovog godišnjeg prometa i zabraniti njihove usluge ako više puta krše pravila.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.